Rupnik: Ne piše da su gradani protiv Plomina 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Župan Ivan Jakovcic suprotno obecanju koje je dao na županijskog sjednici nije uvrstio u zapisnik s javnog izlaganja u Labinu da su gradani na skupu jednoglasno odbacili Studiju utjecaja na okoliš o rekonstrukciju TE Plomina, upozorio je na konferenciji za novinare predsjednik Zelene stranke - Zelene alternative Josip Anton Rupnik.

Novinarima je priložio skraceni zapisnik sa Skupštine Istarske županije iz kojeg je vidljivo da se Jakovcic, na Rupnikov zahtjev, osobno založio kako ce u zapisniku s javnog skupa u Labinu biti uvrštena odluka gradana da je studija odbacena. Medutim, kao što je vidljivo iz zapisnika s labinskog skupa koji je poslan na kontrolu Odjelu za održiv razvoj Istarske županije, upravo je to izostavljeno.

- Nakon dva mjeseca cekanja zapisnika s javnog izlaganja u Labinu koji mi je tek dostavljen vidljivo je da nigdje nije navedeno kako su svi gradani koji su bili na skupu odbili ovu studiju dok se ne raspiše referendum koji ce pokazati žele li gradani Istre Plomin na ugljen, kao što je sada, ili plin, veli Rupnik koji je na tom skupu održanom 28. listopada i predložio glasanje.

Prozvao je nadležne da povuku zapisnik koji je u takvoj formi poslan nadležnima u Zagreb te da napišu temeljni zakljucak iz Labina a to je da se studija o Plominu odbacuje. Podsjeca da je stranka prethodno vec inicirala i zadovoljila sve kriterije po statutu županije da se raspiše referendum o Plominu 3, ali da nadležni to još nisu sproveli dok se istovremeno kunu da su protiv Plomina na ugljen.

Posebno spornim drži da javnost ne zna kakav su ugovor sklopili HEP i investitor RWE, te je li istina da ova njemacka tvrtka ima ugljenokope po svijetu iz kojih ugljen dovoze u Hrvatsku.

Rupnik se osvrnuo se i na sve kljucne ekološke probleme koje županijske vlasti nisu riješile u posljednjih nekoliko godina unatoc brojnim obecanjima, a medu njima se našao Rockwool, golf projekti, kamenolomi i Kaštijun.(M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter