Rupnik na čelu nove stare stranke

Josip Anton Rupnik na čelu nove-stare stranke "Zeleni savez-Zeleni" (Arhiva)
Josip Anton Rupnik na čelu nove-stare stranke "Zeleni savez-Zeleni" (Arhiva)

Hrvatska stranka naravnog zakona, Hrvatska stranka zelenih, Demokratski savez zelenih, Zelena stranka-Zelena alternativa - sve su te političke stranke za predsjednika imale Josipa Antona Rupnika. Njegova najnovija stranka se zove Zeleni savez-Zeleni jer nedavno je Zelena stranka-Zelena alternativa-Zeleni samo promijenila naziv, dok su joj statut i program djelovanja ostali nepromijenjeni. Rupnik veli da im je Ministarstvo uprave dalo odobrenje za djelovanje.

Na pitanje zašto je uopće mijenjan naziv stranke, Rupnik odgovara da su se nazvali Zelena stranka-Zelena alternativa-Zeleni da onemoguće drugima da koriste te nazive, no ipak su u Rijeci osnovane i Zelena stranka i Zelena alternativa te u Puli Zeleni Istre. Rupnik tvrdi da se oni po zakonu nisu mogli tako zvati jer su koristili dijelove iz naziva stranke koju je on vodio. Sada je, veli, taj prijelazni naziv samo zamijenjen onim koji su od početka zaista htjeli.

Ali, uz političku stranku Zeleni savez-Zeleni kojoj je sjedište u Puli postoji i istoimena inicijativa u koju je uključena i Rupnikova stranka, i to još ona starog naziva. Deklaracija o osnivanju Zelenog saveza donesena je 16. lipnja ove godine u Zagrebu s ciljem "okupljanja, jačanja i stvaranja jedinstvene političke snage zelenih i srodnih stranaka, udruga, građanskih inicijativa te pojedinaca".

Prvi potpisnici su bile političke stranke Zeleni Zajedno i Zelena stranka, koji su i bili inicijatori ovog zajedničkog okupljanja zelenih opcija u Hrvatskoj. Rupnik veli da je pri potpisivanju deklaracije najavio promjenu naziva stranke te se založio da se ta nova inicijativa zove Zeleni savez Hrvatske. Podsjeća i da je nekada i djelovao Zeleni savez Hrvatske, ali je okupljao udruge.

Prvi test će im biti lokalni izbori naredne godine. Naime, cilj je Zelenog saveza okupiti jaku političku i društvenu snagu koja će donositi zajedničke odluke o nastupanju na lokalnim izborima. No, izuzetno značajnim smatraju i djelovanja udruga, građanskih inicijativa i pojedinaca kroz Zeleni savez, što će građanskim akcijama dati veću snagu. (S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter