Rupnik: Mijandrušić je zbog kredita u sukobu interesa

Josip Antun Rupnik i Gračišćani na konferenciji za novinare (Milivoj MIJOŠEK)
Josip Antun Rupnik i Gračišćani na konferenciji za novinare (Milivoj MIJOŠEK)

Predsjednik stranke Zeleni savez i županijski vijećnik Josip Antun Rupnik na današnjoj je konferenciji za novinare u Pazinu ustvrdio da kredit koji je načelnik općine Gračišće Ivan Mijandrušić za svoju tvrtku dobio od županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma nije u skladu s propisima o sprečavanju sukoba interesa. Zbog toga i drugih "malverzacija", Rupnik i njegova stranka te nekoliko mještana Gračišća "sugeriraju da se Mijandrušić povuče s funkcije u interesu mještana".

Konferenciji su, uz Rupnika, prisustvovali Mario Brljafa, koji je i član Zelenog saveza, Sandi Vlahović, ujedno i općinski vijećnik, te Marijan Udovičić.

Komentirajući priopćenje općinskog državnog odvjetništva u Pazinu da "provedenim izvidima nisu utvrđene nezakonitosti u slučaju navoda iz kaznene prijave protiv Ivana Mijandrušića", Rupnik je rekao da je "ekspresna izjava DORH-a nedopustiva jer oni sigurno nisu provjerili svu dokumentaciju, jer da jesu, utvrdili bi da je bio u sukobu interesa kada je kao načelnik općine u ime svoje tvrtke uzimao kredit".

Sandi Vlahović novinarima je pokazao kopije dokumenata koji potkrepljuju Rupnikove navode, a među njima je i Poslovni plan nabavke traktora, malčera i traktorskog utovarivača, zapravo elaborat kojim je Obrt za cestovni prijevoz Promet Mijandrušić vlasnika Ivana Mijandrušića tražio kredit od županijskog fonda u iznosu od 481.278 kuna. Elaborat potpisuje Renato Krulčić, aktualni pazinski gradonačelnik, a datiran je s prosincem 2008., s ovjerom stručne službe fonda od rujna 2009.

Drugi dokument je fotokopija ugovora o kreditu kojim fond odobrava obrtu Promet Mijandrušić, koji zastupaju Nenad i Ivan Mijandrušić, kredit za kupnju traktora s priključcima od 410.882 kune na pet godina uz 4 posto kamate. Potvrđuje to, kaže Rupnik, da je Mijandrušić kredit dobio dok je bio načelnik općine, "dakle, u sukobu je interesa".

Upitan smatra li sukobom interesa i činjenicu da njegova udruga EKOP Istra od Županije dobiva godišnje 180.000 kuna, a on je i predsjednik te udruge i vijećnik u Županijskoj skupštini, Rupnik odgovara da on tu ne vidi problem jer u slučaju EKOP Istre novac dobiva udruga za svoj rad, a ne pojedinac odnosno njegova privatna tvrtka "kao u Mijandrušićevom slučaju". (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter