Rupnik: Jedina prava zaštita potrošača je uvođenje ekološke proizvodnje

Proizvodi iz AZRRI-ja (Neven LAZAREVIĆ)
Proizvodi iz AZRRI-ja (Neven LAZAREVIĆ)

Potaknut aktualnim brojnim slučajevima hrane povučene iz prodaje zbog prisutnosti salmonele, ali i liesterioze te prevelike količine pesticida, u četvrtak se konferencijom za novinare oglasio predsjednik Zelenog saveza - Zelenih Anton Rupnik. Ukazao je na inicijative koje je njegova stranka još prije dva desetljeća poduzimala za poticanje ekološke proizvodnje hrane te na odgovornost koju za trenutnu situaciju s katastrofalnom kvalitetom prehrambenih artikala na policama trgovačkih lanaca imaju i inspekcije, jer je, kako je istaknuo, takvih pojava zasigurno bilo i ranije, ali o tome nije izvještavana javnost.

Potrošačima je poručio da pažljivo čitaju etikete na artiklima koje kupuju, traže dodatna pojašnjenja od trgovaca, kao i certifikate od proizvođača ekoloških poljoprivrednih proizvoda na tržnicama, a sve nepravilnosti promptno prijavljuju nadležnim inspekcijama. U potpunosti efikasnih načina zaštite, nažalost, nema.

Kupujmo ekološko

- Jedini je pravi način uvođenje i poticanje ekološke proizvodnje, jer time štitimo potrošače, ali i domaće proizvođače koji dobivaju priliku opstati radom na vlastitoj zemlji. Osim što bismo na takav način čuvali naše veliko bogatstvo - prirodu - takva je ponuda zdrave hrane atraktivna i za turiste koji su na našim tržnicama voljni domaću ekološku hranu plaćati po višim cijenama, jer su na to već navikli u svojim zemljama. Kao članica Europske unije ne možemo propagirati "kupujmo hrvatsko", ali ukoliko potičemo na kupovanje ekološkog i Europa će nas podržati.

Umjesto toga, mi smo učinili veliku pogrešku i prihvatili želje vlasnika krupnog kapitala, omogućili otvaranje trgovačkih lanaca s hranom iz cijelog svijeta, ne razmišljajući da je tim lancima cilj zaraditi u što kraćem roku, što je najlakše ostvariti kroz podvale s lošom i nekvalitetnom hranom. Istovremeno, naše su službe zatajile u obavljanju inspekcija i kontrola i ne bi nas čudilo da su na taj način omogućile takvim trgovačkim lancima ostvarenje velikih profita na štetu naših građana - potrošača i proizvođača, poručio je Rupnik.

Napomenuo je da se Hrvatska sad našla u situaciji koju su Zeleni savez - Zeleni nagovještavali prije više od dvadeset godina. Tada su s porečkim Institutom za poljoprivredu i turizam krenuli s izradom prve studije za pokretanje ekološke proizvodnje hrane, a prije 19 godina izradili prvi Pravilnik o načinu proizvodnje hrane po ekološkim principima, te predložili da jedan od pravaca razvoja gospodarstva bude eko-agroturizam i eko turizam, koji bi trebali koristiti eko proizvode.

Ideja stara 20 godina

Spomenuti prijedlog, objasnio je Rupnik, Skupština Istarske županije je prihvatila i izglasala 15. ožujka 1997., ali ga do danas nije ostvarila.

- Prije nekoliko godina uputili smo prijedlog gradovima u Istri da na svojim gradskim tržnicima omoguće eko proizvođačima hrane prodaju na štandovima bez naknade, kako se to čini u europskim gradovima, no bez rezultata. Naši dosadašnji prijedlozi nisu ozbiljno shvaćeni, ništa nije realizirano i to je sad došlo na naplatu, zaključio je Rupnik.

Naglasio je i da su već davno predlagali objedinjenje ministarstava poljoprivrede i turizma, a zatim specijaliziranje takvog tijela za dva posebna područja - konvencionalni poljoprivreda i turizam te ekološki. Prema jednakom principu bi trebalo postupiti i na razini županija i gradova, smatra Rupnik.

- Za poticanje razvoja eko poljoprivrede i korištenja eko proizvoda predložili smo realizaciju projekta kojeg su inicirali Bio forum Alpe Adria i Zeleni politički forum Alpe Adria, među čijim su članovima i naša stranka i udruga. Radi se o projektu Eko ide u školu kojim bi se učenicima omogućila praktična edikacija - proizvodnja eko hrane i njeno korištenje u školama. Djeca bi tako svoja iskustva prenijela u svoje obitelji i naučila da je moguće živjeti od takve proizvodnje, što bi doprinijelo zaustavljanju napuštanja ruralnog dijela naše zemlje, istaknuo je Anton Rupnik. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter