Rupnik dužan Rockwoolu 50 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Zelene stranke-zelene alternative Josip Anton Rupnik izgubio je spor na pulskom Opcinskom sudu kojeg je protiv njega zbog klevete i iznošenja neistinitih tvrdnji pocetkom ove godine pokrenula danska tvornica kamene vune Rockwool Adriatic. Na objavi nepravomocne presude sutkinja Mirna Franciškovic izvijestila je da je Rupnik dužan Rockwoolu isplatiti štetu u iznosu od 40 tisuca kuna, a dužan je tvornici nadoknaditi i troškove parnicnog postupka u iznosu od 10,390 kuna. U slucaju da presuda postane pravomocna, osim novcane naknade, Rupnik treba o svom trošku javno objaviti presudu na 18 Internet portala te u pet dnevnih listova medu kojima je i Glas Istre u kojima je tvornicu prozivao za nezakonit rad.

Sutkinja je u obrazloženju navela da Rupnik nije konkretnim dokazima potkrijepio svoje tvrdnje da tvornica zagaduje okoliš, a nije dokazao ni štetnost i nezakonitost sklopljenih ugovora i predugovora. Takoder, Franciškovic je navela da sud u ovom postupku nije bio ovlašten ispitivati eventualne nepravilnosti oko prenamjene poljoprivrednog zemljišta u gradevinsko te da Rupnik ni u tom slucaju nije imao dokaza.

-Ako je netko lopov i ako je netko nešto mutio, onda se to mora i dokazati, a cinjenica je da nije podignuta niti jedna kaznena prijava. Prenamjenu zemljišta je napravila Opcina Pican, a ne Rockwool, a uvjerena sam da je bilo nekih propusta da bi Državno odvjetništvo vec poništilo ugovore za koje se tvrdilo da su štetni, rekla je Franciškovic.
Komentirala je i Rupnikove tvrdnje vezane uz nezakonito ishodovanje gradevinske dozvole pri cemu je rekla da postupak obnove gradevinske dozvole nikada nije pokrenut te da je važeca dozvola pravomocna za ovaj sud.

Što se tice tvrdnji da tvornica šteti i ugrožava zdravlje ljudi i okoliša, sutkinja je navela da su se na podrucju tvornice dogodila tri prekršaja, no da je ugrožavanje okoliša trajan i permanentan postupak te da to nije bio slucaj kod Rockwoola, rekavši da niti jedan inspekcijski nalaz nije pokazao nezakonita odstupanja.

-Tvornica je otvorena, a cinjenica je da ju je netko zvao i doveo u Istru. Rupnik je prešao granicu kada je iznio neistinite tvrdnje koje nije potkrijepio odgovarajucim dokazima. Kao osoba koja predstavlja politicku stranku treba u svom radu poštivati Ustav i zakon. Prihvacam cinjenicu da prosjecna osoba nece s oduševljenjem prihvatiti to da se u njezinom susjedstvu otvara i zapocinje s radom tvornica kamene staklene vune, no nacelo punog legitimiteta ne dopušta nikome da zbog svog nezadovoljstva iznosi neistinite tvrdnje, rekla je Franciškovic.

Naglasila je da politicka borba podrazumijeva postojanje pravila, zakona i kulture, slijedom cega i rad politickih stranaka i njihovih voda mora u potpunosti biti utemeljen na tim vrijednostima. -U ovoj situaciji dogodilo se upravo to da je tuženik pokušao ukazati na protupravnost na nacin da je u tim radnjama izašao izvan granica dopuštenog, zakljucila je Franciškovic.

Komentirajuci ovakvu odluku suda Rupnik je vidno razocaran rekao da ce se žaliti, a presudu ce poslati i svim nadležnim medunarodnim organizacijama pritom najavivši i žalbu koju ce uputiti Sudu za ljudska prava u Strasbourghu. Na pitanje što misli o obrazloženju sutkinje da nije imao pravih dokaza rekao je da sud odbio njegov zahtjev da se saslušaju brojni stanovnici Picanštine koji bi, rekao je, itekako mogli posvjedociti o tvrdnjama koje je o radu tvornice iznio.


Podijeli: Facebook Twiter