Rupel razmišlja o tužbi zbog političke diskriminacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel potvrdio je da razmišlja o tužbi protiv države jer ga je ministarstvo vanjskih poslova opozvalo s mjesta generalnog konzula u Trstu, pozivajući se na zakon po kojemu se javni službenici koji ispunjavaju sve uvjete moraju umiroviti.

"Ne radi se o meni nego o ustavno zajamčenoj ravnopravnosti građana pred zakonom", rekao je Rupel u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da je opozvan godinu dana prije isteka mandata na koji ga je imenovala prijašnja vlada Janeza Janše, te da se radi o političkoj diskriminaciji i jednoj vrsti "lustracije" političkih konkurenata.

"Ne prosvjedujem zbog sebe, prosvjedujem zbog načina kako je ta akcija izvedena. To se u Sloveniji nikad prije nije događalo, stvari su vrlo ozbiljne" rekao je Rupel, dodavši da se javno napadaju oni koji su najviše napravili da je Slovenija postala samostalna država i zalagali se za demokraciju i ljudska prava, među kojima je i sam.

Dodao je da će i dalje ostati aktivan u politici kao član Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, a jače će se angažirati i na ljubljanskom sveučilištu na kojemu je kao profesor sociologije djelovao do ulaska u političke vode.

Ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu koji ga je opozvao Rupel je poručio da ne bi smio u inozemstvo za diplomate slati ljude "koji govore loše o svojim političkim konkurentima".

Izrazio je nevjericu da je smijenjen samo zbog zakona i jer ispunjava sve uvjete za mirovinu, rekavši da u ministarstvu vanjskih poslova još uvijek radi desetak diplomata koji su od njega stariji i imaju više godina radnog staža.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je natječaj za novog generalnog konzula Slovenije u Trstu u tijeku i da bi to mjesto moglo popunjeno u rujnu ove godine, te da ima dosta mlađih diplomata zainteresiranih za to mjesto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter