Runko: Vratit ćemo naknadu koja nam pripada

Valdi Runko (I. RADIĆ)
Valdi Runko (I. RADIĆ)

Načelnik Kršana Valdi Runko na sinoćnjoj je sjednici Općinskog vijeća, prijedlogom rebalansa proračuna koji su zastupnici usvojili, potvrdio svoje uvjerenje da će ova lokalna zajednica "vratiti" dio naknade za korištenje prostora plominskih elektrana, izgubljene nakon odluke Vlade 1. kolovoza.

Dotad je, podsjetimo, ta tzv. ekološka renta pripadala u većoj mjeri Kršanu (94,3 posto) i u manjoj Gradu Labinu (5,7), no izvršna vlast ju je ljetos, uslišavši molbu lokalnih čelnika, podijelila na cijelu Labinštinu u sljedećem omjeru: Kršanu 50 posto, Labinu 26, a općinama Raši, Pićan i Sv. Nedelja po 8 posto.

Runko je do konca godine na ime naknade od Plomina 1 (125 MW) i Plomina 2 (210 MW) u budžetu planirao 3,1 milijun kuna više od prvotno predviđenog iznosa, što jasno odražava njegov optimizam. U svotu je ukalkulirano i povećanje od 86 posto (prema odluci Vlade iz lipnja) te svojevrsne stanarine za elektrane, koja se plaća prema proizvedenoj energiji.

- Traju razgovori predstavnika HEP-a, Vlade i ministarstava na temu naknade od elektrana; stigli su do uže koordinacije izvršne vlasti. Uvjeren sam da će sve završiti tako da će općina Kršan ipak dobiti ono što joj i pripada. Od takvog ishoda apsolutno ne odustajemo, izjavio nam je Runko nakon sjednice.

Na upit o vjerojatnosti da Općina ipak podnese ustavnu tužbu protiv odluke Vlade, o čemu se naveliko šuškalo među vijećnicima, odgovorio je da to nije pravi termin, no nije precizirao kojim će se pravnim instrumentom moguće poslužiti.

Godišnji kolač od tzv. rente, po novom obračunu, uz uvjet redovne proizvodnje Plomina 1 i Plomina 2, težio bi oko 16 milijuna kuna. Uspiju li Kršanci vratiti naknadu, koju vlasnici proizvodnih postrojenja (HEP) plaćaju jedinicama lokalne samouprave na čijem se području nalaze elektrane (u ovom slučaju Kršanu i Labinu), ionako izdašan budžet ove male općine s oko tri tisuće stanovnika narastao bi za gotovo milijun eura godišnje te bi premašio 25 milijuna kuna. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter