Runko u kampanji koristio općinske resurse

Valdi Runko (I. RADIĆ/arhiva)
Valdi Runko (I. RADIĆ/arhiva)

Načelnika Kršana Valdija Runka Državno izborno povjerenstvo (DIP) kaznilo je potpunim oduzimanjem prava na naknadu troškova izborne promidžbe jer je, kao nezavisni kandidat za tu funkciju, u kampanji koristio prostore Općine te službeni automobil i mobitel.

Lokalni prvak ostat će bez oko 6.000 kuna, koliko mu je, na osnovu osvojenih glasova u dva kruga izbora za načelnika, trebalo biti isplaćeno iz općinskog proračuna.

O takvoj povredi Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe DIP je odlučio na sjednici još 22. srpnja, i to na temelju prijave Sanje Frankola, kandidatkinje za načelnicu Akcije mladih, koja je iz igre ispala u prvome krugu. Frankola je odluku zaprimila tek prekjučer.

Aktualna potpredsjednica Općinskog vijeća Runka je prijavila nekoliko dana nakon prvog dijela izbora, održanih 19. svibnja, budući da je, kao načelnički aspirant i formalno nezavisni nositelj liste SDP-HNS-HSU, između ostalog, konferencije za novinare i tribine priređivao u općinskoj vijećnici, odnosno dvorani mjesnog odbora Pristav.

U odluci DIP-a, koju potpisuje predsjednik Branko Hrvatin, piše da je Runko u zatraženom očitovanju priznao krimen.

- Ne poričem da sam prekršio pravilo, ali izgleda da je samo pitanje hoće li takve inače brojne slučajeve netko prijaviti, kaže Runko.

"DIP-u sam, onako prostodušno, odgovorio da neću valjda takve skupove raditi doma u konobi ili na krasi. Prostorije mjesnih odbora mogao je koristiti tkogod je poželio, a i u općinskoj vijećnici su održane tolike stranačke presice. Pa i ondašnji kandidat za župana Valter Flego u dvorani MO-a Pristav organizirao je druženje s građanima. I kako bi sad bilo da ja njega prijavljujem?! Ma molim vas, to mi ne pada na pamet", dodao je Runko. (piše I. RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter