Runko: Prioritet izgradnja vezova i šetnice u Plomin Luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na hacijendi Satre staze, koju su u niskom letu nadlijetali kanaderi, osjećao se miris dima, a gorjelo samo par stotina metara dalje, na dan Svetog Jakova, zaštitnika općine, održana je svečana sjednica općinskog vijeća.

Sjednici su uz predsjednika Zdravka Vidaka, načelnika Valdija Runka i vijećnike, prisustvovali gradonačelnici i načelnici Istarskih gradova i općina, ministar gospodarstva u Vladi republike Hrvatske, Ivan Vrdoljak, zamjenica župana Giussepina Rajko, predsjednik istarskog HDZ- Ivan Bubić kao izaslanik predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka, delegacija Gradačca iz BIH, na čelu s gradonačelnikom, Edisom Dervišagićem, predstavnici HEP-a, te ostali gosti.


Nakon što je tenor Antonio Mrzlić otpjevao Hrvatsku i Istarsku himnu, minutom šutnje odala se počast  preminulima koji su na bilo koji način gradili velike uspjehe te male općine. Moderator sjednice, Silvana Fable, zahvalila se hrabrim vatrogascima na borbi s vatrenom stihijom, što su svi prisutni popratili velikim aplauzom, a potom pročitala čestitke, upućene mještanima općine povodom njihovog dana, koje su uputili, predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, župan Primorsko goranske županije, Zlatko Komadina,saborska zastupnica Hrvatskih Laburista, Nensi Tireli, Perica Jukić, predsjednik uprave HEP-a,te Rumunjski ambasador u RH.


O važnim projektima na kojima se angažiralo Općinsko Vijeće i svi djelatnici tijekom protekle godine, nazočne sudionike upoznao je načelnik Valdi Runko, istaknuvši da su stotine tisuća kuna utrošene na pripremne radnje elaborata za vrijedne kapitalne objekte, poput revitalizacije starogradske jezgre Kršana, izgradnju Poslovne zone, izgradnju Dječjeg vrtića, Vodospreme Plomin dva, sanaciju osnovne škole Šušnjevica, za turističku  infrastrukturu, voda i odvodnje, te nerazvrstane ceste, kao i druge objekte.

„Novi Dom kulture samo što nije gotov, planira se s početkom uređenja i izgradnje vezova u Plomin Luci, šetnica Plomin Luka – Brestova je također jedan od naših prioriteta, poručujem da smo mala općina, ali su nam veliki planovi, od kojih smo mnoge i ostvarili. Shvatili smo da je vrijeme novac, te na svim projektima radimo ubrzano“ rekao je Runko.

„Općina Kršan je vrlo marljiva, vidimo u tijeku su velike pripreme za projekte koji će se kandidirati na razini Europske Unije za bespovratno financiranje. Takvi su projekti i prilika koja se pruža mladim ljudima za zapošljavanje i rad na zahtjevnim poslovima koji prate pripremu i izradu kompleksne dokumentacije za EU projekte. Cijenimo napore koji se čine u Općini Kršan, i mi u Istarskoj Županiji dajemo potporu za sve dokumente koji dospiju do nas i trebaju očitovanje Županije“ . istakla je u svom obraćanju dožupanica Giussepina Rajko.


Gradonačelnik Labina, Tulio Demetlika, u ime Grada i svih susjednih općina i ovom je prigodom naglasio „vrijednost kontinuirano dobre suradnje između jedinica lokalne samouprave, jer uvijek postoji ono temeljno zajedništvo, koje njegujemo u interesu zajedničke dobrobiti.“


Gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić, pozvao je predstavnike Kršana, da ih ponovno posjete „Svaki novi posjet je  prigoda za novu gospodarsku suradnju između dviju općina. Kao i izazov za veliki broj ljudi koji žive u Istri a vuku porijeklo iz BiH, čestitam vam u ime svih građana Gradačca vaš dan“, rekao je Dervišagić.


Na kraju svečane sjednice uručene su nagrade i priznanja ovogodišnjim dobitnicima. Godišnju nagradu dobio je Mate Despot, dugogodišnji voditelj KUD-a Ivan Fonović Zlatela Kršan, za predan i uspješan rad s generacijama polaznika.


Marica Fable, umirovljena učiteljica, nagrađena je za dugogodišnji rad u prosvjeti, obrazovanju i odgoju generacija mještana Općine Kršan i šire.  Sportsko društvo – MNK Potpićan 98 ADT, za postignute vrhunske sportske rezultate.

Vlado Licul , poljoprivrednik - gospodarstvenik, direktor društva Bio Adria d.o.o. Kršan, za ostvarene zavidne poslovne rezultate i razvoj poljoprivrede. Glazbeni etno sastav Šćike za promociju Općine Kršan u zemlji i svijetu, te Serđo Peteani, ugostitelj -gospodarstvenik, predstavnika Obrta Koral Plomin, za ostvarene zavidne poslovne rezultate i razvoj turizma.


Nagrada počasnog građanina Općine Kršan, ove je godine dodijeljena Ministru gospodarstva, Ivanu Vrdoljaku zbog značajnog i nemjerljivog učinka, kako u gospodarskom, tako i u svekolikom razvoju Općine Kršan i Istarske županije.


„Zahvaljujem vam na ovom, meni posebnom priznanju. Toliko sam puta bio vaš gost da se pomalo osjećam kao domaćin, jer vašu općinu posjećujem već dugi niz godina. Uvijek mi je drago doći k vama, uhvatim se kako i mojoj obitelji pričam o Kršanu. Čestitam vam od srca vaš dan, ova mi je nagrada posebna i prihvaćam je vrlo emotivno“ rekao je Vrdoljak.

U zabavnom dijelu programa prisutne su zabavljali članovi KUD Ivan Fonović Zlatela i Klapa Labin. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter