Runko: Ovo je realan plan ostvarenja proračuna za iduću godinu

Maja Šarić (M. MIJOŠEK/arhiva)
Maja Šarić (M. MIJOŠEK/arhiva)

U prvom čitanju Proračuna Općine Kršan za 2018., planirani su ukupni prihodi od 31,192 milijuna, a rashodi 27,7 milijuna kuna. „To je realna mogućnost ostvarenja, a razlika između prihoda i rashoda nastaje iz prebijenog manjka ove godine od 3,5 milijuna kuna i prikazuje se u rashodovnoj strani“, rekao je načelnik Općine Kršan, Valdi Runko,   obrazlažući Nacrt prijedloga, sinoć, na 4. redovnoj sjednici Općinskog vijeća, Općine Kršan.

„Proračun je realno sastavljen s današnjim mogućnostima i financijskim kapacitetima lokalne zajednice. U sedam dana kroz otvorenu javnu raspravu, saslušat ćemo, razmotriti i obraditi dobivene prijedloge i amandmane i za petnaestak dana naći se na slijedećoj sjednici Vijeća te definirati konačni izgled Proračuna za 2018. godinu,“ naglasio je Runko.

Prelazeći po stavkama Proračuna, uočljivo je da će prihodi od poreza biti za 10 posto veći nego u 2017. godini. Značajno raste prihod od imovine, zakupa poljoprivrednog zemljišta i poslovnih prostora, a naplata je puno korektnija, nakon što se aktivirala Komisija. Velika stavka naknade za prostor TE Plomin-I briše se do daljnjega, ali ostaje značajan prihod, 11 milijuna kuna naknade za prostor TE Plomin-II. Prihod od naknada za groblja i grobna mjesta planira se 200 tisuća kuna. Komunalna naknada 8 milijuna kuna, a zajedno s komunalnim doprinosom, gotovo 10 milijuna. Prodaja građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, stambenih i drugih objekata, dobro je krenula, računam da će se ostvariti barem 2 milijuna kuna od prodaje, poslovnih i stambenih građevinskih objekata. Uskoro će biti dostupan katalog nekretnina, pa sam siguran da će se javiti još više zainteresiranih, nego što ih je danas.

A kad je o rashodima riječ, trošak za zaposlene, porastao je od 2,3 na 4 milijuna kuna. Razlog je novi Dječji vrtić u Kršanu, ali ne treba samo tako gledati, jer i 15 osoba iz Kršana u njemu rade, iz tog razloga kroz isplate njihovih plaća, odmah se jedan dio novca vraća u općinski Proračun. Usluge tekućeg i investicijskog održavanja planirane su u iznosu od 3,3 milijuna, veća stavka je za sanaciju i obnovu Kaštela Kršan, 700 tisuća kuna. Tu je sanacija i obnova kule Kaštela Kožljak, pokrenulo se rješavati jedan dio vlasničkih odnosa, priprema se dokumentacija. Uređenje zidina u Plominu zbog klizišta. Veći iznos planiran je za uređenje Dječjeg vrtića u Potpićnu, radi postizanja energetske učinkovitosti, priprema se dokumentacija i prijava na natječaj središnjoj agenciji Ministarstva gospodarstva, za dobivanje bespovratnih sredstava. Daleko veći rashod čine naknade građanima i kućanstvima u novcu, 1,850 milijun kuna, pretežiti dio odnosi se na socijalu. Ne sve, jer su tu i drugi troškovi, za učenike osnovnih i srednjih škola, a samo su stipendije i školarine 500 tisuća kuna, pojasnio je predlagač.

Svim udrugama komisija će dodijeliti određeni iznos, ali temeljem programa s kojim se jave na otvoreni poziv. Na proizvedenu dugotrajnu imovinu, glavni trošak ide za dovršetak priveza čamaca u Plomin luci u iznosu od 6 milijuna kuna. Uređenje okoliša i nabavka uredske opreme za Dom kulture u Kršanu, važna je stavka u računu rashoda, budućeg Proračuna, koji je prema riječima Runka, sa iznosom od 31,192 milijun ukupnih prihoda i 27,740 milijuna rashoda, realno postavljen, jer jedna trećina prihoda dolazi samo od naknade za prostor TE Plomin.

Na samom početku sjednice predstavnik MF „Arhitekti“ iz Rijeke, Marko Franković, kao izlagatelj, upoznao je prisutne s Projektom restauracije, obnove i uređenja Kaštela Kršan, te odgovorio na nekoliko postavljenih pitanja. Vijećnici nisu skrivali ugodno iznenađenje onim što su vidjeli kroz prezentaciju i odgovorima koje su u vezi realizacije projekta dobili. (Katarina ŠOŠTARIĆ - PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter