Runko javne resurse koristio za vlastitu promidžbu

Valdi Runko (Arhiva/I. RADIĆ)
Valdi Runko (Arhiva/I. RADIĆ)

Načelnik Općine Kršan Valdi Runko morat će platiti 11 tisuća kuna zbog kršenja Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Takvu mu je jedinstvenu novčanu kaznu odrezao sudac Blažo L. Vukotić nakon prošlotjedne glavne rasprave na Prekršajnom sudu u Pazinu, zakazane po optužnom prijedlogu pulskog Općinskog državnog odvjetništva.

Runkov je grijeh, piše u obrazloženju presude, taj što je prošle godine u travnju i svibnju, tijekom predizborne kampanje, za promidžbu koristio općinski automobil i službene prostorije Općine - vijećnicu te sjedište Mjesnog odbora Kršan na Pristavu. Osim toga, propustio je prijaviti takvo korištenje donacija iz nedopuštenih izvora i protuvrijednost usluga uplatiti u državni proračun.

Kršanski poglavar jedini je istarski političar koji je sankcioniran zbog ovakvog krimena, premda je onih koji su u kampanji javne resurse slično upregnuli u privatne ciljeve neosporno mnogo.

Runko je za načelnika iznjedren kao formalno nezavisni kandidat koalicije SDP-HNS-HSU; nositelj je te liste koja u Općinskom vijeću ima pet od ukupno 14 predstavnika.

- Nemam komentara dok ne dobijem pravomoćnu presudu, kazao nam je jučer. Još je ranije priznao krivicu, i to, kako primjećuje, "nekome na radost, drugima na štetu". (Igor RADIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter