Rumunjski turizam u znaku Drakule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Vremena u kojima živimo diktiraju kako ćemo provesti slobodno vrijeme i godišnji odmor, a tu prvenstveno mislim na novac. Stoga sam ovog ljeta pokušao iskoristiti svoj godišnji odmor putujući, naravno motociklom, u zemlje u kojima jedan euro vrijedi više nego na Zapadu. Odluku sam donio već u veljači, kada smo imali nekih metar i pol snijega. Tada sam znao da putovanje mora uključiti more, toplo more.

Gledajući u kartu i zemlje u okruženju, shvatio sam da je za to idealno Crno more. Rumunjska je zemlja koja nije pretjerano omiljena u turističkim agencijama, ali boravak u njoj pokazao je da je zapostavljena bez razloga. Petak, ali ne 13., dočekao sam nestrpljivo, jer polazak na daleki put kod bikera uvijek izaziva povećani adrenalin.

Izlazak iz Hrvatske uveselio je stari biker Tibor, koji me ispratio na granici. Na putu sam se, prije ulaska u Europsku uniju, kratko zaustavio u Novom Sadu i Vršcu.

Nakon ulaska u Rumunjsku moj pokušaj da prvi dan dođem do Sibiua ipak se pokazao kao malo prevelik zalogaj. Ulazim u mali gradić Hateg, smješten u slikovitom krajoliku na krajnjem jugozapadnom dijelu poznate pokrajine Transilvanije. Smještaj pronalazim uz pomoć ljubaznog prolaznika, koji me svojim autom dovodi pred pansion. Problem koji se pokazao velikim tijekom cijelog putovanja bio je nepoznavanje engleskog jezika kod većeg dijela turističkih djelatnika u Rumunjskoj..

...Nakon višednevnog odmora u Eforieu krećem prema Brasovu, koji se nalazi u središnjem dijelu Rumunjske, u Transilvaniju poznatu po Vladu Tepešu, koji je za svoje vladavine počinio mnoge zločine i zvjerstva, što mu je priskrbilo reputaciju okrutnog i jezivog vladara. Godine 1462. odlučio je napasti Turke, koji su pokušavali osvojiti Balkan.

U Brasovu sam ostao dva dana, ne bih li, između ostaloga, posjetio i Bran. Iako ne postoji nikakav dokaz da je Vlad Tepeš ikada kročio nogom u Bran, ovaj zamak se reklamira i kao "Drakulin zamak", pod izgovorom da je upravo Bran poslužio kao inspiracija Bramu Stokeru za pisanje romana "Drakula" te da je opisan kao dom fiktivnog grofa vampira.

Na ulazu me dočekuje velika gužva, sve je podređeno marketingu sa znakom Drakule. Velik se novac zarađuje na mitu i očitoj legendi, ali koga to opterećuje, važno je kupiti neki suvenir ili obići dvorac, za što, usput rečeno, morate izdvojiti 40-50 kuna.

Nakon Brana vratio sam se u Brasov i sutradan krenuo prema Temišvaru. Najveći je to grad Banata, a leži na rijeci Begej i središte je županije Tamiš. Zanimljivo je da je Temišvar bio prvi grad u Europi koji je imao električnu uličnu rasvjetu, 1884. godine.... (Proputovao, snimio i napisao Siniša MAURUS)

CIJELU REPORTAŽU ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter