Rumunjski predsjednik "važe" koga za mandatara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rumunjski predsjednik Traian Basescu nema puno mogućnosti nego imenovati suparnika Victora Pontu mandatarom za sastav nove vlade nakon uvjerljive pobjede ljevice na nedjeljnim izborima.

Pontina Socijalno-liberalna unija (USL) osvojila je oko 60 posto glasova, pokazuju prvi rezultati. Zbog izbornog sustava USL bi mogao dobiti čak više mjesta u parlamentu, što će osnažiti Pontinu poziciju u borbi za moć s desničarem Basescuom kojemu mandat istječe 2014.

Iako je Basescu rekao da neće povjeriti mandat Ponti nakon što je u srpnju propao pokušaj USL-a da ga smijeni, Basescu je posljednjih dana ublažio svoju retoriku. Predsjednik bi ipak mogao imenovati nekog drugog iz USL-a u nastojanju da razbije široku koaliciju ljevičara i liberala, kažu analitičari i tamošnji mediji.

Evantualna neizvjesnost oko formiranja nove vlade odgodit će razgovore o novome aranžmanu s MMF-om koji bi trebao zamijeniti aktulani sporazum vrijedan pet milijardi eura koji istječe početkom 2013.

Basescu još nije komentirao izborne rezultate, a Ponta je istaknuo kako se nada da će rezultat glasovanja okončati politički "građanski rat". U USL-u su socijaldemokrati premijera Ponte, liberali (PNL) koje vodi Crin Antonescu te mala konzervativna stranka PC. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter