Rumunjski ministar vanjskih poslova posjetio Kršan

Titus Corlatean, ministar vanjskih poslova Republike Rumunjske (R. SELAN)
Titus Corlatean, ministar vanjskih poslova Republike Rumunjske (R. SELAN)

Titus Corlatean, ministar vanjskih poslova Republike Rumunjske, jučer je u sklopu svog posjeta Hrvatskoj posjetio općinu Kršan i tamošnje govornike istrorumunjskog jezika. Domaćini su mu bili načelnik Valdi Runko, Zdravko Vidak iz Općinskog vijeća te zamjenica istarskog župana Viviana Benussi.

Corlatean je tom prilikom rekao i da je s predsjednikom Ivom Josipovićem i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić razgovarao o jačanju odnosa Rumunjske i Hrvatske, posebice ekonomskih i vojnih unutar NATO-a, ali i o posebnom kulturnom mostu koji spaja dvije zemlje.

- Mi u Rumunjskoj imamo važnu hrvatsku nacionalnu manjinu u općini Karašova, smještenoj u jugozapadnom dijelu Banata. Ona ima i svog predstavnika u parlamentu, a država podupire očuvanje ovog važnog dijela naše kulturne baštine. Vi ovdje imate nešto posebno: malu zajednicu koja govori vrlo dragocjen jezik zvan vlaški, znanstveni naziv je istrorumunjski, koji predstavlja jedan od pet dijalekata rumunjskog jezika i nalazi se na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine.

S predsjednikom Josipovićem i ministricom Pusić razgovarao sam i kako očuvati ovaj kulturološki identitet te kako školi u Šušnjevici pomoći da putem nastavnog programa djeci prenese i očuva ovaj iznimno rijedak i dragocjen jezik, kazao je Corlatean.

S aktivnostima koje se u općini provode u cilju očuvanja običaja i jezika Istrorumunja u općinskoj vijećnici upoznala ga je Viviana Brkarić, predsjednica udruge Spod Učke.

Nakon toga ministar je posjetio OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Čepiću, gdje su učenici izveli kulturnoumjetnički program, dijelom i na istrorumunjskom, a potom se susreo sa žiteljima Šušnjevice u tamošnjoj područnoj školi.

Corlatean je svoje domaćine pozvao da posjete Karašovu, ali i "drugu Istriju", koja se nalazi nedaleko od Konstance, najveće rumunjske pomorske luke. Radi se selu na mjestu antičke Istrije koju su osnovali Grci, a potom je Rimljanima poslužila kao ishodište u osvajanju Dacije, koja je uz Traciju činila glavninu današnje Rumunjske. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter