Rumunjski i bugarski radnici ruše plaće u turizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plaće u turizmu niže su za 15 posto od republičkog prosjeka. Niže su čak i od plaća u transportu, gdje su 12 posto ispod te granice. To je još jedan pokazatelj stanja u hrvatskom turizmu u kojem se bez obzira na rekordne fizičke pokazatelje i statistike, radnici i dalje, nažalost, slabo plaćaju.

Turizam je po svojoj biti radno intenzivna djelatnost u kojoj je, kako kaže poznata parola - čovjek ključ uspjeha. Ipak, očito to svi ne percipiraju dovoljno. Pa ni ne nagrađuju financijski. Nije tajna da će dobar kuhar zarađivati i od 12 do 15.000 kuna, međutim, prosjek je i nadalje ispod hrvatskog.

Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam Sindikata Istre i Kvarnera (SIK), pojasnila je da je bruto plaća u djelatnosti turizma i ugostiteljstva 6.751 kunu. U neto iznosu se radi o 4.758 kuna ili 14 posto manje od hrvatskog prosjeka.

Otvaranje hrvatskog tržišta rada ulaskom Hrvatske u Europsku uniju neće donijeti neko znatnije poboljšanje turističkim radnicima. Dapače, u SIK-u procjenjuju da plaće mogu biti samo niže.

- Ulazak Hrvatske u EU otvorio je mogućnost da stranci slobodno rade u našoj zemlji. No, ne treba zaboraviti da je cijena rada ovdje niska u odnosu na zapadnu Europu i sigurno netko iz Njemačke neće doći raditi u Hrvatsku gdje će imati znatno manju plaću. Mogu nam dolaziti samo radnici iz zemalja koje imaju još nižu satnicu rada, poput Rumunjske, Bugarske ili neke treće zemlje.

Nažalost, mogu reći da su nam neki poslodavci, čak na Kvarneru, najavili da neće dizati plaće dok god mogu naći dovoljno radne snage na tržištu rada, kazala nam je predsjednica Odbora za turizam SIK-a te dodala da doista postoji realna opasnost da dio radne snage u turizmu ubuduće budu radnici iz zemalja poput Bugarske i Rumunjske koji su spremni raditi za manje novca. (A. JURIČIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter