Rumunjska: Rezultat predsjedničkih izbora neizvjestan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezultat drugog kruga rumunjskih predsjedničkih izbora potpuno je neizvjestan budući da izlazne ankete obojici protukandidata daju oko 50 posto glasova, objavili su u nedjelju lokalni mediji.

Izborni favorit premijer Victor Ponta osvojio je 50,9 posto glasova, a njegov je protukandidat gradonačenik Sibiua Klaus Iohannis osvojio 49,1 posto glasova birača, pokazalo je jedno ispitivanje, dok je drugo obojici kandidata dalo po 50 posto glasova. Treća izlazna anketa dala je prednost Iohannisu u omjeru 50,9 prema 49,1 posto. Ponta, čelnik vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD), u prvom je krugu održanom 2. studenoga premoćno pobijedio s 40 posto glasova, prema 30 posto koliko je dobio Iohannis, čelnik oporbene Nacionalne liberalne stranke (PNL).

Pontina pobjeda bi učvrstila vladavinu PSD-a, koji već ima uvjerljivu većinu u parlamentu. Iohannis, pripadnik njemačke manjine, upozoravao je birače da ne smiju dopustiti takvu prevlast jedne stranke. Kako se čini, dobar rezultat Iohannisa u drugom krugu rezultat je većeg odziva birača, osobito Rumunja koji žive u inozemstvu koji su prednost dali oporbenom kandidatu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter