Rumunjska: Otvoren prvi romski sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi romski sud otvoren je u ponedjeljak u Sibiu, u središnjoj Rumunjskoj, objavio je samoproglašeni kralj rumunjskih Roma Florin Cioaba, koji je izrazio zadovoljstvo tim velikim korakom za tu zajednicu.

"To je važan dan za nas jer inauguriramo prvi sud Roma", rekao je Cioaba na otvorenju. Pod geslom "Mi ne sudimo, mi vas mirimo" sud ce se baviti problemima poput "razvoda ili financijskih sukoba", objasnio je.

"Ne radi se o instanci paralelnoj s državnim institucijama", naglasio je Cioaba i rekao da ce sud rješavati slucajeve prema nepisanim zakonima i obicajima romske manjine.

Sukobi Roma i dosad su se rješavali na svojevrsnom sudu u kojem su sjedile starješine lokalnih romskih zajednica, ali su se sazivali ad hoc, na ulici ili u necijoj kuci.

"Sada se svi Romi koji traže pravdu mogu obratiti ovom sudu", rekao je Cioaba. Njegov sin Dorin ce biti predsjednik suda, a pomagat ce mu nekoliko pravnika.

Romska manjina u Rumunjskoj ima 535.000 clanova, po posljednjem popisu stanovništva, a neki izvori drže da ih zapravo ima blizu dva milijuna.


Podijeli: Facebook Twiter