Rumunjska: Nismo varali u vezi s konjskim mesom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rumunjski premijer Victor Ponta u ponedjeljak je izjavio da se u njegovoj zemlji nije dogodila nikakva prijevara kada je riječ o skandalu s konjskim mesom koje se prodavalo kao govedina u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Francuska i britanska vlada obećale su da će kazniti odgovorne koji su dopustili da se konjetina podrijetlom iz Rumunjske prodaje kao govedina.

Trgovački lanci u Francuskoj i Britaniji u nedjelju su objavili da su sa svojih polica povukli dio proizvoda zbog moguće prisutnosti konjetine u goveđem mesu. Britanska tvrtka Findus, koja se bavi prodajom smrznute hrane, prošli je tjedan nakon upozorenja svojeg francuskog opskrbljivača Comigela s polica povukla sporne proizvode. Riječ je o lazanjama, kanelonima, špagetima s mesom i musaki.

- Prema podacima kojima trenutačno raspolažemo, rumunjske tvrtke i one koje djeluju na rumunjskom teritoriju nisu prekršile europska pravila kada je o mesnim proizvodima riječ. Moram kazati da sam vrlo ljutit, rekao je Ponta.

Rumunjska godišnje izvozi konjetine u vrijednosti od 10 do 12 milijuna eura, prenosi list Ziarul Financiar, pozivajući se na podatke ministarstva poljoprivrede. Vlasti su pokrenule istragu te je vrlo jasno da francuske tvrtke nisu imale nikakav izravni ugovor s rumunjskim tvrtkama. Treba ustanoviti tko je počinio prijevaru i tko je za nju odgovoran, kazao je rumunjski premijer Ponta.

Konji se u ruralnoj Rumunjskoj često koriste za vuču kola, a mogu se vidjeti čak i u predgrađima većih gradova, uključujući i Bukurešt. Kad su prestari za vuču, poljoprivrednici ih često prodaju klaonicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter