Rumunji u nedjelju biraju predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rumunji će u nedjelju izabrati novog predsjednika države, a ankete predviđaju da će to biti trenutačni premijer Victor Ponta.

Ponta, čelnik vladajuće Socijaldemokratske stranke (PSD), u drugom će se krugu izbora ogledati s čelnikom oporbene Nacionalne liberalne stranke (PNL) Klausom Iohannisom. Ankete predviđaju Pontinu pobjedu s 55 posto glasova. Ponta je u prvom krugu prije dva tjedna osvojio 40,3 posto biračkih glasova, a Iohannis 30,4 posto.

Bude li rezultat stvarno takav, Ponta će dati ostavku na dužnost premijera i u idućih se pet godina preseliti u predsjedničku palaču. To će dodatno učvrstiti vladavinu PSD-a, koji već ima uvjerljivu većinu u parlamentu.

"Ključ drugog kruga izbora je u mobilizaciji biračkog tijela. Ako glasači iz velikih gradova, koji su skloniji oporbi, izađu na izbore, Iohannis ima izgleda", procjenjuje Christian Ghinea, direktor Centra za europske politike. U prvom krugu, podsjeća Ghinea, na izbore je izašlo samo 52,3 posto birača.

Birališta će biti otvorena od 6 do 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, a pravo glasa ima oko 18 milijuna Rumunja. Prvi rezultati očekuju se u nedjelju navečer. (H)


Podijeli: Facebook Twiter