Rumunji daju za obnovu škole 452 tisuće kuna


U prostorijama Općine Kršan upriličeno je svečano potpisivanje sporazuma između predstavnika Općine Kršan i Republike Rumunjske o financiranju sanacije škole u Šušnjevici u kojoj učenici uče istrorumunjski jezik.

 Sporazum je u ime Općine Kršan potpisao načelnik Valdi Runko, a u ime Rumunjske otpravnik poslova u Veleposlanstvu Florian Antohi.

Kršan utrošio 1,2 mil.

Riječ je o iznosu od 452 tisuće kuna koji će biti iskorišten za podmirenje troškova sanacije škole u Šušnjevici uključujući i troškove opremanja prostorija škole potrebnim inventarom.

Radi se o uspješnoj realizaciji višegodišnje inicijative i suradnje Općine Kršan, Rumunjskog veleposlanstva u RH, Istarske županije, Osnovne škole Ivan Goran Kovačić iz Čepića, Udruge Spod Učke koja baštini istrorumunjski jezik te niza ostalih osoba uključenih u realizaciju ove značajne donacije.

Prošle je godine Istarska županija navedeni projekt poduprla sa 95 tisuća kuna.  Sanacija škole u Šušnjevici započela je 2014. na što je općina Kršan utrošila 1,2 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Prostorije prizemlja škole bit će namijenjene za očuvanje zavičajne baštine govornika istrorumunjskog - vlaškog jezika s područja Kršana i šire te za potrebe rada udruga čije je djelovanje usmjereno na zaštitu istrorumunjskog jezika.

Škola na katu

Prostorija na katu imat će obrazovnu namjenu za djecu osnovne škole.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su osim potpisnika u ime Rumunjskog veleposlanstva u RH konzul Bogdan Brinzei i savjetnik Narcis Seiceanu, te u ime Istarske županije dožupanica Viviana Benussi, zatim predsjednik Općinskog vijeća Kršana Boris Babić, ravnateljica O. Š. Ivan Goran Kovačić Mirela Vidak, predsjednica Udruge Spod Učke Viviana Brkarić te voditelj Odsjeka za pravne poslove Kršana, Roman Carić. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter