"Ruksak (pun) kulture" na istarskoj turneji

Ruksak u Roču…
Ruksak u Roču…

"Ruksak (pun) kulture", nacionalni edukativni program za osnovnoškolce, srednjoškolce i djecu vrtićkog uzrasta, na svojoj istarskoj turneji prošao je kroz osnovne škole u Vrhu, Roču i Oprtlju. Svoje putovanje Istrom počeo je radionicom pod vodstvom animatora i ilustratora Manuela Šumberca u kojoj je sudjelovalo četrnaest učenika viših razreda Područne škole Vrh- Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet.

Na likovno-ilustratorskoj radionici održanoj u Područnoj školi Roč, pod vodstvom ilustratora Vibora Juhasa, četrnaest učenika viših razreda upoznalo se s posebnim crtačkim tehnikama bitnim za ilustraciju. Radionicu u Osnovnoj školi Oprtalj za dvadesetak učenika nižih razreda vodio je Kestutis Kasparavičius, autor slikovnica i ilustrator iz Litve.

Ročku i vrhuvsku školu za projekt "Ruksak (pun) kulture" prijavila je učiteljica Iva Đorđević koja se pobrinula i za koordinaciju.

- Biti danas učiteljem u maloj školi poput PŠ Vrh i Roč, ideal je svakog profesora koji svoj posao živi, kojemu je prenošenje znanja u punom smislu riječi, zvanje. Razlog tome je želja tih učenika za učenjem te veselje i zahvalnost na svakom, pa i najmanjem trudu koji učitelji svakodnevno i ulažu. Upravo iz želje da im se priušti sve ono što djeca većih sredina imaju nadohvat ruke, izrazito je zadovoljstvo sudjelovati u ovakvim projektima, kojima vrijedni učitelji sve češće šalju prijave te postaju integralni dio propisanog nastavnog plana i programa, izjavila je Đorđević. Za pripremu učenika i koordinaciju u nastavi pobrinula se mag. art. Živa Kutnjak, prof. likovne kulture u školi OŠ "Vazmoslav Gržalja".

Sve tri radionice izvedene su u suradnji s festivalom Monte Librić koji se javio na natječaj Ministarstva kulture, a vodili su ih profesionalni ilustratori. (G. ČALIĆ ŠVERKO/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter