Ruksak na leđa pa u Kršan na branje bilja

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Općina Kršan ove je godine sedmi put domaćin festivala samoniklog bilja. U subotu 23. i nedjelju 24. travnja na sportsko-rekreacijskom centru Pristav u Kršanu s početkom u 11 sati, kroz različita stručna predavanja, panel diskusija na temu „Financiranje projekata iz EU fondova“  i mnogobrojne radionice, posjetitelji će imati prilike upoznati svijet samoniklog i ljekovitog bilja.

Brojni izlagači i ove će godine otkriti  blagodati bilja u gastronomiji, fitoterapiji, kozmetici i liječenju, a voditelji više radionica upoznat će polaznike kako brati bilje na kršanskim  livadama. Kako biljka postaje priručni glazbeni instrument, moći će se saznati u radionici Noela Šurana, svestranog umjetnika i antropologa. Imat će prilike upoznati samoniklo ljekovito bilje u njegovom prirodnom okruženju, na svega pola sata hoda od Kršana, iznad Plomina u pratnji botaničara i iskusnih planinara. Sa sobom treba ponijeti manji ruksak, nešto vode i hrane te rezervnu majicu. Rezultat ovog edukativnog izleta bit će i snimanje kratkog filma.

Šumski kuhar Antun Rudan, travar Franko Zgrablić, nutricionist i fitoterapeut Ivan Lesinger te botaničar Slavko Brana, samo su neki od predavača kojima je bilje davno ušlo pod kožu. Kršanska biljna priča dosad je privukla više od 20 tisuća posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske iz Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Organizatori Festivala i ove su godine  Općina Kršan, TZ Općine Kršan i Poljoprivredna zadruga Ćepić polje, a suorganizator, Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije koja je ujedno i pokrovitelj događanja. Partner Festivala je i Turistička zajednica Grada Metkovića, a manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter