Rukometaši Poreča i Umaga u polufinalu Kupa Hrvatske

Odličan i u napadu i u obrani - Marko Buvinić, Poreč (M. MIJOŠEK)
Odličan i u napadu i u obrani - Marko Buvinić, Poreč (M. MIJOŠEK)

Pobjedama nad svojim suparnicima u četvrtfinalu Kupa Hrvatske rukometaši Poreča i Umaga osigurali su večeras plasman u završni turnir Kupa. Prvi je to put u povijesti da će u završnici Kupa igrati čak dva kluba iz Istre.

Umažani su u večerašnjoj pobjedi nad Goricom (35:25) imali nekoliko razloga za slavlje, jer će završni turnir Kupa biti održan upravo u Umagu, a usto Bujština i Umag obilježavaju 60. obljetnicu igranja rukometa na ovim prostorima.

Uspjeh Umažana izražen takvim rezultatom malo tko je očekivao, ponajprije suparnička momčad, član Premijer lige. Koliko god je rezultat tijekom prvog poluvremena bio neizvjestan, u nastavku je toga nestalo i bilo je pitanje s kojom razlikom će "plavo-žuti" nadvisiti goste. Poveli su Umažani pogocima Stapara i Dizdara, dok su gosti svoje pogotke postigli tek u 7. minuti, kad su došli do izjednačenja. Potom bilježimo dvije obrane iskusnog Diega Modrušana, a time potaknuti domaćini novim zgodicima Stapara stižu do "plus 2" (5:3) sredinom prve dionice. Gotovo isti rezultatski odnos je bio u 20. minuti te još u dva navrata prije odlaska na odmor.

Preokret je uslijedio u prvih sedam minuta drugog dijela, kad je domaća momčad načinila seriju od 5:0, pri čemu treba istaknuti dva izuzetno znakovita pogotka Tomislava Matoševića s desetak metara. Već tada se dalo naslutiti da bi Umažani mogli zabilježiti pobjedu i plasirati se u završnicu Kupa. Na to je ukazivao i rezultat iz 41. minute (20:13), da bi sredinom poluvremena gosti priprijetili serijom 5:1 i stigli na samo "minus 3" (21:18). U sedam idućih minuta Umažani imaju ponovno sedam golova prednosti (28:21), što su održavali sve do samog kraja kad su stigli do visoke i zaslužene pobjede. Treba reći da je završnicu dvoboja u kojem se za majstorije domaćeg igrača često čuo pljesak s tribina, obilježio mladi Valentino Ravnić serijom od šest golova u deset posljednjih minuta.

Rukometaši Poreča u svoj su se četvrti završni turnir Kupa Hrvatske u zadnjih osam godina plasirali uvjerljivom pobjedom nad Dubravom (40:32). U vrlo atraktivnoj utakmici, u kojoj su gledatelji vidjeli čak 72 gola, Zagrepčani su otpor Porečanima pružali samo u prvom poluvremenu. No, u nastavku nisu mogli parirati razigranim i raspucanim domaćinima koji su uspjeli zabiti čak 40 golova, koliko, izuzmemo li nedavno gostovanje nedoraslog Varteksa u Poreču, nisu nikad zabili ni Dubravi niti ikome ove sezone. Nekadašnji vratar Porečana Igor Totić, koji slovi ne samo za jednu od najjačih karika Zagrepčana, već i ponajboljeg čuvara mreže Premijer lige, ovom je prigodom skupio svega pet obrana i potpuno su ga zasjenili porečki strijelci.

Prvo je poluvrijeme proteklo u nadmetanju tko će konačno učvrstiti obranu, Poreč 3-2-1, a Dubrava 6-0, s obzirom na velik broj golova već u tom periodu igre i svega po tri obrane vratara sa svake strane.

Od početka drugog dijela Poreč je krenuo odlučan razriješiti dileme, u važnim trenucima učvrstio obranu s Markom Buvinićem na poziciji prednjeg, i prednost je iz minute u minutu samo rasla. U efikasnoj momčadi Porečana činilo se da je sve što su puknuli prema zagrebačkim vratima ušlo u mrežu, a u zaključnih su si desetak minuta Vedran Mataija i David Miličević mogli priuštiti i nekoliko atraktivnih golova. Na kraju je u završnih pet minuta svoj doprinos pobjedi Poreča s dvije obrane dao i legendarni vratar Želimir Popović. (M. GAVRAN, K. KLARIĆ)

UMAG: Milinković, Modrušan (13+0), Burnić, M. Matošević, Ravnić 6, Sever 8 (5), Lovrić 2, Đukes, Bošnjak 3, Dizdar 4, Jakupović, Stapar 6, T. Matošević 5, Badnjević 1, Beliga, Vukotić.

GORICA: Dijanić, Petrić (9+0), Ceković 9 (2), Matanović, Ferenčina 3, Laljek 4, Senta, Bonić, Matijević, Seferović 4 (1), Vozab 3, Goršeta, Vrdoljak Colo 1, Turan 1.

Sedmerci: Umag 5 (5), Gorica 4 (3). Isključenja: Umag 6, Gorica 10 minuta.

POREČ: Sladoljev (7+1), Cvitković (1+0), Popović (2), Ćosić 2, Mataija 8, Thoss 3, Čorić 7, Vozila, Petrić, Rađaković 3 (3), Lovrinović 2, Gruičić, Buvinić 6, Miličević 6, Čužić 3.

DUBRAVA: Totić (5+0), Badžek (1+1), Grahovac (1), Kelemen, Kaleb 5 (2), Horvat 1, Vozab 8 (1), Kovačević 7, Kljajić 3, Vida 4, Pavlović 3, Dumenčić, Ćurić, Glasnović, Punčec, Mihaljević 1.

Sedmerci: Poreč 4 (3), Dubrava 4 (3). Isključenja: Poreč 10, Dubrava 6 minuta.


Podijeli: Facebook Twiter