Rukomet: CO Zagreb 20. put osvojio Kup

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Čudo se nije dogodilo i rukometaši Poreča danas su u finalu završnog turnira Kupa Hrvatske u Novigradu očekivano izgubili od CO Zagreba, koji je time osvojio svoj jubilarni 20. državni kup u njegovom 22. izdanju. Porečani mogu biti ponosni načinom na koji su se suprotstavili velikom favoritu, kojem unazad osam godina nitko u finalima Kupa nije pružio ovakav otpor. Porečki rukometaši su još pet minuta prije kraja bili na dva zgoditka zaostatka (22:24), ali do potpunog preokreta nisu uspjeli stići.

Poreč je, logično, napadački odlučio ne natrčavati se sa Zagrebom jer bi time sam sebi već na početku potpisao smrtnu presudu. Nastojali su Porečani u napadu što više umrtviti igru, strpljivo su gradili svoje napade i time spuštali ritam igre na što sporiju razinu. No, jako su teško pronalazili načina kako probiti stasitu i čvrstu 6-0 obranu Zagrepčana. Dio šuteva koje su i uspjeli uputiti prema vratima zaustavljao je i solidno raspoloženi vratar Filip Ivić koji je time gradio razliku na stranu svoje momčadi.

Obrambeno odlučio se trener Poreča Saša Ilić već u prvom poluvremenu isprobati sve tri varijante. Krenuo je s dubokom 3-2-1 u nastojanju da što dalje izgura zagrebačku vanjsku liniju, nakratko prešao na 6-0, a poluvrijeme završio s 5-1 s isturenim Vedranom Mataijom.

Imao je Poreč na početku kod dva poravnanja 2:2 i 3:3 dvije prigode za vodstvo, no nije uspio. S druge strane prvak je kažnjavao gotovo svaku grešku Porečana, koristio svaku prigodu te je u završne tri minute prvog dijela u tri navrata imao i najviših plus pet. Tom vodstvu je napadački, pored Josipa Valčića, najviše doprinio stasiti Labinjan Luka Stepančić s četiri gola.

U nastavku, uz uglavnom obrane 5-1 s obje strane, CO Zagreb je bez većih poteškoća održavao tri-četiri gola razlike, a nerješiva enigma za porečku obranu bio je kružni napadač Marino Marić koji je samo u drugom dijelu zabio sedam od ukupno devet svojih golova. I onda se desetak minuta prije kraja konačno ukazao tračak nade za Poreč kad su gotovo jedan za drugim isključeni mladi Lovro Mihić i Stepančić te su Porečani gotovo dvije minute imali dva igrača više. Uz djelomičnu pomoć publike koja se konačno probudila uspjeli su rukometaši Poreča šest minuta prije kraja golom Tea Čorića stići prvi put na svega gol zaostatka (21:22), a nakon što je na taj izazov odgovorio Marić, Marko Buvinić je ponovno pet minuta prije kraja doveo Porečane na korak do poravnanja (22:23).

No, Zagreb je prekvalitetna momčad da bi si dozvolila luksuz gubitka kalkuliranog trofeja te su Šiler s dva gola, Marić i Josip Valčić ponovno odveli svoju momčad na pet zgoditaka prednosti što je bio znak treneru Porečana Saši Iliću da dvije minute prije kraja na parket može poslati najstarijeg i najmlađeg iz svoje momčadi, vratara Želimira Popovića i Gabrijela Deaka.

Finale Kupa Hrvatske za rukometaše: Poreč - CO Zagreb 23:27 (11:15). Sportska dvorana. Gledatelja 1.200. Suci: Jurinović (Zadar) i Mrvica (Biograd).

POREČ: Sladoljev (6+0), Cvitković, Popović (1), Ćosić 1, Deak, Mataija 1, Thoss 3, Čorić 3, Vozila, Petrić, Rađaković 3 (3), Lovrinović 1, Gruičić 2, Buvinić 5, Miličević 4, Čužić.

CO ZAGREB: Ivić (13+0), Stevanović, Marić 9, Mihić, Stepančić 6, Matulić, Matić, Šprem 2, Špiler 4, Šebetić, Batinović, Horvat 1 (1), J. Valčić 5, Sršen, T. Valčić, Mandalinić.

Sedmerci: Poreč 3 (3), CO Zagreb 1 (1). Isključenja: Poreč 2, CO Zagreb 8 minuta. (K. KLARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter