Ruke ciste, a hrana termicki obradena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neke bolesti, a takva je i neugodna salmonela lakše "uspijevaju" ljeti i na visokim temperaturama. Prepoznaju se po ucestalom povracanju, želucanim problemima i mekoj stolici koja se dogada i do petnaestak puta na dan te povišenoj tjelesnoj temperaturi od 39 i 40 stupnjeva.

Sve to dakako, nikome ne treba pa narod veli "bolje sprijeciti nego lijeciti". A kako se može preventivno djelovati zapitali smo dr. Vlastu Skopljak, sa Zavoda za javno zdravstvo Županije istarske.

Po njenim rijecima potrebno se pridržavati nekoliko pravila.
"Prvo, prehrambene namirnice kupovati kod poznatih i provjerenih proizvodaca, odnosno svu nabavljenu hranu držati u hladnjaku na niskim temperaturama. Nadalje, prije konzumacije namirnice je potrebno termicki obraditi jer se, iznad 70 stupnjeva i svega deset minutne obrade, uništavaju sve bakterije. Vec zgotovljeno jelo najbolje je odmah pojesti i to u što kracem vremenu, a preostali dio ponovno ohladiti i staviti u hladnjak", kaže dr. Skopljak. Što se pak, tice voca i povrca tu vrijedi zlatno pravilo. Ono koje se ne guli, potrebno je dobro oprati vodom. Uz to, ne manje važno je prije konzumacije hrane i vlastite ruke dobro oprati.

Kako istice naša sugovornica, neke su prehrambene namirnice rizicnije od drugih. Najcešce su to one polutekuce koje u sebi imaju vodu, idealnu za razvoj bakterija.
"Tu su daleko najopasniji kremasti kolaci koji se spravljaju od svježih jaja. Osnovni je problem u tome što se bjelanjak umiješa u kremu bez ranije termicke obrade. Rizicna namirnica je i domaca majoneza, takoder spravljena od jaja, pa je daleko uputnije istu, bar u ljetnim mjesecima kupovati. Meso, takoder, potrebno je dobro termicki obraditi da nam od ljetnih prehrambenih delicija - punjenih paprika, bolonjeza ili musake ne bi pozlilo", kaže epidemiologinja dr. Vlasta Skopljak.

Posebno nas je zanimala sigurna konzumacija najsladeg ljetnog proizvoda - sladoleda. Epidemiologinja nam i tu preporuca veliki oprez, odnosno dvije mogucnosti. Ambalažirani sladoled kao najprihvatljiviju varijantu, odnosno onaj na kuglice, kod poznatog i provjerenog slasticara.

Što uciniti kada nam se salmonela vec dogodi?
Temperaturu snižavati, uzimati puno tekucine postepeno i ne naglo, jesti rižu na mlijeku i prežganu juhu, odnosno kupiti vec gotove pripravke/lijekove u apoteci. Uz to, obaveznan je posjet i kontrola kod osobnog lijecnika.


Podijeli: Facebook Twiter