"Ruka šapi" treba azil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tessa, Zita, Fido, Lola, Riki, Garo, Beni, Mej, Mo i Wisp samo su neki od pasa o kojima brinu volonteri relativno mlade pulske udruge "Ruka šapi". Kako saznajemo od njene predsjednice, veterinarke Svjetlane Prodanovic, udruga je osnovana krajem prošle godine, nakon što su se clanovi posve slucajno povezali kada su trebali zbrinuti dvije unesrecene kujice.

Luna je imala dvostruki prijelom noge, ali je uspješno operirana i kasnije udomljena na Vidikovcu, dok su drugu kujicu, takoder s prijelomom noge, pronašli clanovi udruge Casoni Vecchi i uspješno je udomili.

- Danas imamo 50-ak clanova, od kojih desetak aktivnih. No, unatoc cinjenici da radimo vec pola godine i da se financiramo iskljucivo iz donacija, još uvijek nemamo azil za sve "naše" životinje, vec ih clanovi drže po stanovima i privatnim dvorištima, što nam je najveci problem. U takvom je obuhvatu trenutno 25 odraslih pasa, 15-ak štenaca te 20-ak maca, kaže nam Prodanovic.

Iako su clanovi svi redom iz Pule, predsjednica udruge dodaje da vrlo dobro suraduju s njemackom udrugom Urlaubspfoten iz grada Frankehtala koji su im i partneri te jedni od vecih udomitelja jer su dosad u Njemackoj udomili desetak macaka i cetiri psa.

- Otkad smo poceli formalno djelovati pa sve do danas, udomili smo 40-ak životinja. To zasigurno ne bi bilo moguce bez pomoci našeg prijatelja i službenog veterinara Henrija Hajstera koji je obavio zasigurno 30-ak zahtjevnih operacija.

Dobru suradnju imamo i s drugim pulskim veterinarima Veterinarske stanice Pula i Veterinarom d.o.o. koji nam pomažu pri sterilizaciji i udomljavanju, istice Prodanovic te kaže da su svi njihovi psi cijepljeni, cipirani i ocišceni od parazita te testirani na zarazne bolesti.

Naglašava da se njihov rad ne temelji samo na udomljavanju, vec pomažu sugradanima slabijeg imovnog stanja oko njihovih životinja. Istice primjer kada su omogucili operaciju hernije i tumora 15 godina stare kujice koja je sve to preživjela na zadovoljstvo vlasnika. Usto doniraju i hranu te pomažu pri financiranju cijepljenja protiv bjesnoce onim vlasnicima koje je ova financijska kriza dovela do toga da više ne mogu sami brinuti još i o kucnom ljubimcu.

Svi koji bi željeli pomoci udruzi ili pak zatražiti njihovu pomoc mogu nazvati na brojeve telefona 098/99 76 141 i 092/253 59 99 ili posjetiti web stranicu www.ruka-sapi.hr.


Podijeli: Facebook Twiter