Ruka šapi: Pula mora pomoći steriliziranje životinja

Mačke imaju pravo živjeti slobodno (arhiva)
Mačke imaju pravo živjeti slobodno (arhiva)

Pulska udruga Ruka šapi, potaknuta sve češćim trovanjima mačaka, ali i izjavom gospođe koja ih je nedavno nazvala i rekla da će otrovati napuštene mačke u svom kvartu, odlučila je javno apelirati i tražiti pomoć građana ne bi li Grad Pula ponovno sufinancirao sterilizaciju odnosno kastraciju mačaka.

- Fokusirali smo se na zaštitu i zbrinjavanje životinja, time se bavimo volonterski 24 sata na dan, tri pune godine u kojima je udomljeno 590 i sterilizirano 165 životinja, no to očito nije dovoljno, vele iz ove udruge. Dodaju da mačke imaju pravo slobodno živjeti kao kvartovske mačke koje stanari hrane i navode da briga o njima podrazumijeva obaveznu kastraciju i sterilizaciju jer je to jedini način da se spriječe nova legla koja čeka ista sudbina.

Ponavljaju da napuštene životinje nisu problem samo i jedino njihove udruge, već o njima treba brinuti i lokalna zajednica, koja bi trebala provoditi zakonske odredbe te se prema napuštenim životinjama odnositi kao i skrbnici prema svojim životinjama, i provoditi programe sterilizacije i kastracije.

- Mi smo za prvih 11 mjeseci ove godine od Grada Pule dobili 20.625 kuna za dva naša projekta "Sterilizacijom do smanjenja broja napuštenih kućnih ljubimaca" i "Maknimo ih s ceste prije nesreće" - projekt mikročipiranja i cijepljenja pasa protiv bjesnoće. Uspjeli smo sterilizirati devet mačaka i 11 kuja te kastrirati osam mačora i jednog psa. Mikročipirali smo i cijepili protiv bjesnoće 31 psa te cijepili još 14 pasa. No, to je tek kap u moru, vele iz ove udruge.

Dodaju da bi na Grad trebalo izvršiti pritisak da ponovo počne financirati/sufinancirati sterilizacije i kastracije napuštenih kućnih ljubimaca, kao što se to radilo prije nekoliko godina.

- Mi ćemo uputiti dopis gradonačelniku, ali jedan dopis nije dovoljan pa pozivamo sve prijatelje da nas podrže. Dakle, svi koji dijele naše mišljenje pozvani su da ili upute mail gradonačelniku [email protected] ili napišu dopis koji će predati u pisarnici Komunalne palače (Forum 1) odnosno poslati ga poštom. Jedino ako se skupi kritična masa nešto možemo promijeniti, jer je postojeće stanje neodrživo, zaključuju iz ove udruge. (B. PETROVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter