Rujanske odluke temelj moderne Istre

Predsjednik pazinskog vijeća Boris Demark podiže vijenac (M. RIMANIĆ)
Predsjednik pazinskog vijeća Boris Demark podiže vijenac (M. RIMANIĆ)

Ove su povijesne odluke temelj naše moderne Istre, rekao je istarski župan Valter Flego na svečanoj sjednici pazinskog Gradskog vijeća u povodu proglasa Okružnog narodnooslobodilačkog odbora za Istru objavljenog u Pazinu 13. rujna 1943. "Skupština Istarske županije 2011. donijela je deklaraciju u kojoj se rujanski događaji iz 1943. proglašavaju događajima 20. stoljeća u Istri. Ovim je Županija odala poštovanje istarskom narodu, predvođenom antifašističkim pokretom, da u jeku Drugog svjetskog rata sam odluči krojiti svoju sudbinu, istaknuo je Flego.

- Pazinske odluke logičan su slijed događaja kojima su se Istrani odupirali fašizmu. Pobuna rudara u Labinu, seljaka na Proštini, žena na Tinjaštini, hici gortanovaca kod Berma, odlazak Istrana u partizanske čete u Gorskom kotaru i Lici prethodili su rujanskom općenarodnom ustanku u Istri. Pobunu je potaknuo fašistički teror koji je proganjao ugledne Hrvate i Slovence, zabranjivao im materinji jezik, zatvarao narodna društva, ustanove, a mnogi su domoljubi odvedeni u zatvore, a neki i strijeljani.

"Stoga nije čudno da se već prva ukazana prilika, u rujnu 1943., nakon kapitulacije Italije, iskoristila da se u duhu prava naroda na samoodređenje, ovaj kraj plebiscitarno opredijeli za izdvajanje iz ondašnje fašističke tvorevine i priključenje domovini Hrvatskoj", rekao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Zbog svega toga je 25. rujna, kao povijesni dan kada su Pazinu donijeta odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s Hrvatskom, Sabor RH proglasio spomen danom RH, a Istra na taj dan slavi Dan županije.

Aleksa Ladavac, član Udruge antifašista, zahvalio je županijskim i gradskim vlastima koje njeguju tradicije antifašizma i Narodnooslobodilačke borbe i rekao da bi Pazin mogao porazmisliti o istaknutijem obilježavanju 13. rujna, dana objave proglasa, koji je prethodio donošenju Odluka 25. rujna 1943.

Prije svečane sjednice pazinskog vijeća, kojoj su prisustvovali brojni uzvanici, a među njima i Darko Lorencin, ministar turizma, Boris Demark, predsjednik pazinskog vijeća, podigao je vijenac na spomen-ploču koja se nalazi na zgradu i u kojoj je 13. rujna 1943. Narodnooslobodilački odbor za Istru donio povijesnu odluku. Proglas o sjedinjenju Istre s domovinom na početku sjednice pročitala je Roberta Špoljarić, učenica Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile. (M. RIMANIĆ)                                                                                                                                                                                        


Podijeli: Facebook Twiter