Rujanske odluke početak su kraja vladavine zla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Pazina u Spomen domu slobode i sjedinjenja obilježena je u srijedu 74. obljetnica objave proglasa "Istarski narode" Okružnog Narodnooslobodilačkog odbora za Istru kojim je 13. rujna 1943. objavljeno sjedinjenje Istre s maticom Hrvatskom. Sjednici su prisustvovali brojni predstavnici javnog, političkog i društvenog života Pazinštine, pazinski gradski vijećnici, istarski (grado)načelnici te državni tajnik za javnu nabavu Ivan Bubić.

Odzvanjaju riječi proglasa

- Već 74 godine odzvanjaju riječi proglasa od 13. rujna kojima se deklarira nepokorivost duha istarskog naroda, njegova želja i pravo na samoodređenje, ali i proglašava ujedinjenje Istre s ostatkom Hrvatske, čime nas sve trajno obvezuje na poštivanje vrijednosti Narodnooslobodilačke borbe i antifašizma, kazao je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Prije toga mlada pjevačica Mirta Krsnik otpjevala je hrvatsku i istarsku himne te su svi prisutni minutom šutnje odali počast stradalim borcima antifašističkog rata u Istri i svijetu, žrtvama fašističkog terora, kao i svim stradalim borcima Domovinskog rata koji su se borili i dali svoje živote za slobodu.

- Deklaracijom Skupštine Istarske županije od 26. rujna 2011. godine općenarodni i plebiscitarni ustanak stanovnika Istre i donošenje Pazinskih odluka o sjedinjenju s Hrvatskom proglašeni su najznačajnijim događajima u istarskoj povijesti 20. stoljeća. Deklaracijom se odaje počast hrabrosti istarskog naroda, predvođenog antifašističkim pokretom, koji je u jeku Drugog svjetskog rata odlučio sam odrediti svoju sudbinu, kazao je gradonačelnik Krulčić, dodavši da su "u odluke o sjedinjenju, unatoč ratnim okolnostima, unesene odredbe o zaštiti ljudskih i manjinskih prava, suživotu i toleranciji kao najvišim vrednotama u borbi protiv sila koje su prijetili pregaziti principe slobode, jednakosti i ravnopravnosti". Krulčić smatra važnim naglašavati te principe naročito danas kada su učestale pojave "revizionizma, revanšizma i relativizacije uloga i vrijednosti za koje se ginulo".

- Ne smijemo zaboraviti da je od 1918. godine na ovim prostorima zapravo živio teror koji je mnoge Istrane potjerao iz zavičaja. Više od 80 hiljada žitelja je otišlo u ondašnju staru Jugoslaviju i, evo, danas nema grada na prostoru bivše Jugoslavije u kojem nema istarskih ulica, istarskih naselja, nasljednika obitelji koje su tada bježale, kazao je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Pazina Milan Antolović, dodavši da je to ojačalo revolt istarskog življa da se suprotstavi fašizmu, a otporu se pridružila i talijanska nacionalna zajednica u Istri. "Treba njegovati zajedništvo, vrijednosti antifašizma i uvjeren sam da će Istra i dalje biti lučonoša takvog načina života u Hrvatskoj. Neka žive Pazinske odluke! Neka živi hrvatska Istra!", zaključio je Antolović.

Temelj moderne Istre

- Proglas o sjedinjenju naše regije s maticom Hrvatskom te odluke koje su potom uslijedile temelj su današnje moderne Istre. Antifašizam koji je rođen upravo u Istri danas je utkan u Ustav Republike Hrvatske i čini osnovu stvaranja europske obitelji demokratskih država. Rujanskim događajima počinje kraj vladavine zla, uzmicanje od fašističke čizme na ovom području. Ti su događaji potaknuli val još veće hrabrosti i zalaganja za sva ona prava koja danas uživamo u Istri: slobodu, jednakost, suživot i multikulturalnost. Upravo je na tim antifašističkim tekovinama Istra izrasla u simbol otpora prema fašizmu, a danas je jaka, moderna i otvorena regija, kazala je istarska dožupanica Sandra Ćakić Kuhar.

Prethodno je delegacija Grada Pazina položila vijenac na središnji križ na groblju "Moj mir", a zatim i na spomen-ploču na današnjoj zgradi Dječjeg vrtića "Olga Ban". Ondje su vijenac položili potpredsjednik pazinskog Gradskog vijeća Ivica Franković i predsjednik UABA Milan Antolović, a prigodni je govor održao predsjednik Gradskog vijeća Davor Sloković.

Kvislinška tvorevina koja se odrekla i Istre

- Nepojmljivo je ustručavanje velikog dijela političke javnosti u Hrvatskoj da se jasno i nedvosmisleno svrstaju na stranu pobjednika nad fašizmom, da se jasno i nedvosmisleno određeni pozdravi proglase ustaškima, bez izmišljanja njihovih starohrvatskih korijena, da se konačno prestane s podilaženjem osobama koje vrijednosti, čast i pravednu borbu Domovinskog rata pokušavaju povezati s povijesnim teretom prijezira vrijedne nacifašističke, kvislinške tvorevine koja je aktivno sudjelovala u masovnim progonima i ubojstvima svojih građana druge vjere, nacionalnosti, političkog ili drugog uvjerenja i koja se u korist svojih fašističkih zaštitnika olako odrekla velikog dijela hrvatskog teritorija pa i naše Istre, kazao je gradonačelnik Krulčić. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter