Rujana Jeger danas u porečkoj knjižnici

Rujana Jeger
Rujana Jeger

Bogati kulturni program manifestacije Mjesec hrvatske knjige koja tradicionalno započinje 15. listopada i traje do 15. studenoga, najavila je ravnateljica Irides Zović na konferenciji za novinare. Svake će se srijede pod zajedničkim geslom "Knjigom u sridu" predstaviti hrvatski pisci, a prva je na redu danas u 19 sati Zagrepčanka Rujana Jeger.

Spisateljica je diplomirala arheologiju na zagrebačkom sveučilištu, bila je stalna kolumnistica u hrvatskom izdanju Cosmopolitana i Elle, objavljivala u švedskom časopisu Amelia, švicarskom Du i austrijskom Die Bunte Zeitung. Piše kolumne za t-portal, ženske časopise Stilist i Zaposlena žena, a godine 2001. objavila je hvaljeni roman prvijenac "Darkroom". Nakon romana uslijedile su tri zbirke kolumni; "Posve osobno", "Opsjednuta" i "Hod po rubu".

U matičnom odjelu Gradske knjižnice Poreč predstavit će novu knjigu "Bez dlake na jeziku - o psima i ljudima", koja je spoj beletristike i publicistike te prikazuje intimno viđenje posebnog odnosa između vlasnika i njihovih pasa.

Iduće srijede gost knjižnice bit će Đorđe Ličina, hrvatski novinar i publicist te dugogodišnji suradnik zagrebačkog lista Vjesnik. Objavio je dvadesetak knjiga, među kojima se ističu Tragom plave lisice, Put za gubilište i Gnjida. U novoj knjizi "Hrvatska: 100 katastrofa u 100 godina" autor nudi čitateljima svojevrsni enciklopedijski sažetak sto najvećih katastrofa u Hrvatskoj u posljednjih stotinu godina: od prometnih, tramvajskih, zrakoplovnih i željezničkih nesreća, pa sve do neobičnih tragičnih događaja. U srijedu, 29. listopada u 19 sati, u goste dolazi Tomislav Perko, zagrebački putopisac, putnik, avanturist, Večernjakov bloger, rado viđen predavač na festivalima i nesuđeni osvajač "najboljeg posla na svijetu". Njegov putopisni prvijenac "1000 dana proljeća" govori o tisućudnevnom putovanju na pet kontinenata s budžetom od svega par eura na dan. Od Irana i Pakistana do Tajlanda i Australije, autor je volontirao, radio neobične poslove, svirao gitaru na ulici, spavao u domovima nepoznatih ljudi, meditirao te na koncu sve zabilježio i napisao svoje prvo književno i putopisno ostvarenje.

U srijedu, 5. studenoga u 10 sati u odjelu za djecu Gradske knjižnice Poreč osnovnoškolcima će se predstaviti Ana Đokić - Pongrašić. Diplomirala je filozofiju, piše romane, kazališne tekstove, televizijske i radijske scenarije. Napisala je niz slikovnica, priča za djecu, lektirnih izdanja, kazališnih tekstova za djecu i mlade. Ciklus "Knjigom u sridu" završit će u srijedu 12. studenoga, kada će se održati promocija pjesničke panorame "Verši na šterni: 1994.-2013." iz Vižinade.

- Svojevrstan je to pregled i jubilarno izdanje omiljenih nam Verši koji već dva desetljeća, na baroknoj Batistelinoj šterni - vrelu nadahnuća koje besidama ispunjava srca ljudi, nanovo okupljaju čakavske pjesnike i ljubitelje lijepe riječi. Koliko je ovaj pjesnički miting bio i ostao dobrodošao, svjedoče i brojke; u dvadeset Verši sveukupno je tiskano 1.120 pjesama, zastupljeno je 135 autora, kazala je ravnateljica Zović.

Promocija će biti održana u Istarskoj sabornici u 19 sati, a zbirku će predstaviti uvaženi izbornik Boris Domagoj Biletić, pjesnik, esejist, književni kritičar, antologičar, publicist, prevoditelj, kulturni djelatnik, urednik i nakladnik, autor više pjesničkih zbirki i književnih kritika. Svoje pjesme kazivat će pjesnici zastupljeni u antologiji. Nakladnik zbirke je Gradska knjižnica Poreč, a pokrovitelji su Grad Poreč i Istarska županija - Upravni odjel za kulturu. Upisi za 22 kreativne radionice iz projekta "Dam-daš: volonteri u akciji" traju do petka, a zainteresirani mališani također mogu polaziti dječje radionica "Petkom u pet" koje započinju u 17 sati. Nakon otvaranja knjižničnog stacionara u Červar Portu porečka knjižnica pokreće projekt "Knjiga pri ruci" kojim će se u suradnji s mjesnim odborima Grada Poreča proširiti dostupnost osnovne knjižnične usluge i na udaljenijim područjima Grada Poreča. Prvi u nizu knjižničnih stacionara bit će otvoren 11. studenog u Novoj Vasi. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter