Rujan je mjesec za ukusne zimnice

Vrijeme je za pripremu šalše
Vrijeme je za pripremu šalše

U sklopu aktivnosti "Izaberi lokalno" u organizaciji "Domaće web tržnice" od 7. rujna održavat će se aktivnosti pod nazivom "Rujan, mjesec zimnice“. Aktivnost će se odvijati tijekom cijelog mjeseca rujna na istarskim poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave uzgojem voća, povrća, prerađevina od istih, te kod proizvođača meda. Posjetitelji će gospodarstva koje sudjeluju u manifestaciji u određene dane moći posjetiti, nabrati voće i povrće od kojeg će pripremiti zimnicu, sudjelovati na radionicama pripreme marmelada i zimnice ili pak kupiti već gotovu domaću slatku i slanu zimnicu u teglicama.

Berbom plodova i spremanje za zimu

- Kralj ljeta i početak jeseni obilježeni su berbom plodova i spremanjem zimnice za hladnije mjesece. Rujan je mjesec pun mirisa i okusa grožđa, šljiva, jabuka, krušaka koje u svojim sočnim plodovima imaju utkan cjelogodišnji trud i rad vrijednih istarskih poljoprivrednika. Svježe kasno ljetno voće pruža odličnu sirovinu za pripremu slasnih džemova, marmelade, kompota, sokova i ostalih voćnih prerađevina, navodi Ana Čehić iz Poljoprivrednog instituta Poreč koji provodi ovaj projekt te ističe šljive bistrice koje se tradicionalno uzgajaju na našem području, a karakterizira ih sitan plod bogat aromatskim tvarima i fruktozom što šljivu bistricu u njenoj punoj zriobi čini idealnom za spremanje marmelada. Jabuke, dodaje, kao polivalentno voće pružaju podlogu za gotovo sve vrste prerađevina; marmelade, sokove, octove, kompote. Osim slatke zimnice, krajem ljeta ubiru se i povrtni plodovi od kojih se naročito ističu rajčice za spremanje raznih šalša, paprike i feferoni za ajvare, te ostalo povrće pogodno za kiseljenje, navodi Čehić te poziva sve da

posjete gospodarstva, dožive ugođaj sela i pronađu svježe namirnice za svoju zimnicu.

Osim voća i povrća sezona je meda

Osim voćara i povrćara posjetitelji će moći posjetiti i pčelare te povoljnije nabaviti med i ostale pčelinje proizvode koji svoju najveću potrošnju bilježe upravo sada, pred zimu, kada želimo ojačati svoj imunološki sistem na prirodni način u cilju sprječavanje prehlada. Gospodarstva koja sudjeluju u događanju su Obrt Guranis-Vodnjan, OPG Flegar-Cerovlje, OPG Farina-Višnjan, OPG Radin-Poreč, OPG Štefanić-Kaldir, OPG Bertoša-Kaldir, OPG Rabak-Kaldir, Blondi d.o.o.-Svetvinčenat, OPG Košara-Pula, OPG Kovač-Poreč, OPG Bićanić-Pula, OPG Zakinja-Umag, OPG Sirotić-Buzet, OPG Oplanić-Tinjan, OPG Lupić-Bale, Api Melon-Umag. OPG Vivioda-Motovun, OPG Kocijančić-Kaštelir. Ponuda proizvoda i gospodarstva uključena u aktivnost "Rujan, mjesec zimnice" može se pogledati na stranicama www.trznica-trg.eu pod rubrikom aktualnosti, kalendar događanja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter