Rudolf: Predlažem kondominij za Savudrijsku valu

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Akademik Davorin Rudolf, stručnjak za pomorsko pravo i bivši diplomat koji se posljednjih dvadesetak godina bavi hrvatsko-slovenskim graničnim sporom, obnovio je u javnosti prijedlog da se Savudrijskim valom upravlja zajednički, i iz Zagreba, i iz Ljubljane. Riječ o kondominiju, zajedničkoj upravi kakva postoji u nekoliko primjera nerješivih graničnih sporazuma u Južnoj Americi i Europi.

 Prijedlog kondominija kod Pirana u javnosti se pojavio još devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su Hrvatska i Slovenija počela pregovarati o graničnoj crti na moru.

 Recentni prijedlog premijera Andreja Plenkovića o zajedničkom ribolovnom području, koje bi se protezalo sredinom zaljeva, vrlo je sličan prijedlogu akademika Davorina Rudolfa o kondominiju, posebno kada se govori o zajedničkom hrvatsko-slovenskom upravljanju tim djelom Jadrana.

- Zaljev se ne bi dijelio, ne bi pripadao niti jednoj državi, a ne bi bio ni eksteritorijalan. U području mora, podmorja i u zračnom prostoru iznad zaljeva vlast bi istodobno zajednički ostvarivale Hrvatska i Slovenija. Zajedno bi nadzirale poštivanje i provedbu svojih nacionalnih propisa, zajednički regulirale plovidbu, održivi ribolov i zaštitu interesa autohtonih ribara," predlaže akademik Rudolf.

 Preduvjet je sklapane kondominijskog ugovora između Hrvatske i Slovenije, te utvrđivanje njegove granične crte. Akademik Davorin Rudolf predlaže da on povuče "ravnom crtom između rta Gornja Savudrija na hrvatskoj strani i rta Madona na slovenskoj strani te crtom niske vode (najniže oseke) duž obale jedne i druge države."

 Taj je zemljovid posve nalik onome koji se razmatra u Banskim dvorima u sklopu ponude o stvaranju zajedničkog ribolovnog područja u Savudrijskoh vali.

 U svom objašnjenju, akademik Rudolf, koji je prije desetak godina bio i predsjednik komisije za granicu, napominje da u "modernom međunarodnom pravu mora specifičan kondominij je zona općeg dobrog čovječanstva", koji je "izvan nacionalnih suverenih prava obalnih država." (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter