"Rudnici kulture" u Rojcu

"Rudnici kulture" - revitalizacija vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije
"Rudnici kulture" - revitalizacija vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije

Otvorenjem u četvrtak u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca u Puli i  u ovoj se godini nastavlja putujuća izložba "Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije". Nakon Pule slijedi ciklus izložbi na Kosovu, a u planu je i jedna izložba u Albaniji.

"Rudnici kulture" projekt je multilateralne, međunarodne, interdisciplinarne suradnje, koji je inicirao Labin Art Express XXI, a riječ je platformi za revalorizaciju, zaštitu i revitalizaciju vrijedne rudarske baštine u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, u kojoj je rudarstvo bilo ne samo jedan od generatora gospodarskog i sveopćeg društvenog razvoja, nego i jedno od rijetkih područja u kojem su tradicionalna povezanost i solidarnost njegovih najvažnijih aktera, rudara, nadišli kasnije nacionalne i (novo)državne podjele i sukobe.

Po otvorenju izložbe, u 20.30 sati bit će prikazan  dokumentarni film "Stara škola kapitalizma" kultnog novosadskog redatelja Želimira Žilnika, a bit će predstavljeni i radovi Autopsia - "Čelična knjiga" - metalni objekt; Metal Guru - Spomenik Heroju 21. stoljeća" - doku-video performans; Dario Šolman "Starcity"- video & crteži; Laibach "Instrumentalnost državne mašine" - slika/triptih; Vladimir Knežević "Kralj i Kraljica" - metalna skulptura; Mladen Miljanović "Cosa nostra/Naša stvar" - doku-video performans te instalacija Irene Lagator Pejović "Funkcija jednažbe".

U prvoj fazi, od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2014., projekt je rezultirao uspostavom regionalne suradničke platforme, te u završnici izložbenom turnejom "Rudnici kulture - od industrijske do umjetničke revolucije", od 3. studenog do 13. prosinca 2014. u sedam bivših rudarskih mjesta od Slovenije do Crne Gore  - Trbovlje, Idrija, Boljevac, Aleksinac, Mojkovac, Banovići i Prijedor.

U drugoj fazi, koja obuhvaća prošlu i ovu godinu, osnovni je cilj daljnje širenje, razvoj i formalizacija regionalne, suradničke platforme za revitalizaciju rudarske baštine u regiji pa je tako već tijekom prošle godine platforma proširena s novim partnerima - Kult Tranzen, Strumica (Makedonija), Loke studio, Zagorje ob Savi (Slovenija), Remont, Beograd (Srbija), i suradničkim organizacijama: Zvuk i vizije, Majdanpek (Srbija), Kosova në Lëvizje, Priština (Kosovo), zahvaljujući kojima su istraženi i dokumentirani dosada neobrađeni rudarski lokaliteti u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. U idućem razdoblju cilj je platformu, kao međunarodnu udrugu, proširiti i na ostale zemlje jugoistočne Europe - Albaniju, Grčku, Tursku, Bugarsku… (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter