Rudarsko nasljede kao kulturna ponuda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu obilježavanja 90. obljetnice Labinske republike Grad Labin organizirao je Medunarodni simpozij "Podzemni grad XXI - utopija ili realnost" na kojemu su o svojim iskustvima ocuvanja i prezentacije rudarske baštine govorili predstavnici takvih projekata ostvarenih diljem Europe.

Skup je održan u obnovljenoj Mramornoj dvorani, bivšoj direkciji IUR-a, u kojoj ce uskoro biti smještena Gradska knjižnica te je ujedno znacio i predstavljanje novouredenog prostora.

Simpozij je otvorio gradonacelnik Tulio Demetlika, koji je u završnici prijepodnevnog programa, zajedno s predstavnikom udruge Labin Art Express XXI Deanom Zahtilom i Markom Šancaninom iz Instituta za istraživanja u arhitekturi "Platforma 9,81", govorio u projektu podzemnog grada kojim Labin želi revalorizirati svoje rudarsko nasljede i uvrstiti ga u kulturno - turisticku ponudu.

Uvodno predavanje pod nazivom "Tvornica kulturnog turizma" dala je Danijela Jelincic iz zagrebackog Instituta na medunarodne odnose, nakon cega su izlagali gosti iz Italije, Francuske, Slovenije, Poljske i Njemacke. U popodnevnom dijelu programa održan je okrugli stol na istu temu.

Na parkiralištu u Rudarskoj ulici, preko puta zgrada bivšeg IUR-a, odnosno Mramorne dvorane, podignut je šator s napisom "Cetrti obrok". Rijec je o popratnom, kulinarskom sadržaju obilježavanja Labinske republike, kojim se gradanima nudi "kovarska marneda" tj. rudarski dorucak: tripice, grah ,kupus, kobasice i suha rebra.

Ime privremenog restorana preuzeto je od popularnog naziva za nekadašnju rudarsku menzu, koju mnogi pamte kao mjesto gdje se za relativno malo novca moglo dobiti dobar obrok.


Podijeli: Facebook Twiter