Rudarskim nasljeđem do promocije znamenitosti

(A. ŠĆULAC)
(A. ŠĆULAC)

Posljednji ovogodišnji susret partnera u projektu MINHER, koji se ovih dana održava u Labinu u sklopu Bijenala industrijske umjetnosti, predstavili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare labinski gradonačelnik Tulio Demetlika, zamjenica načelnice Općine Raša Tajana Kovač, predstavnica Udruge Labin Art Express Tamara Gobo, vanjski suradnik Grada Labina Tullio Vorano i predstavnik udruge "Istarski ugljenokopi Raša" Mladen Bajramović.

Početak u srpnju 2013.

Demetlika je govorio o projektu koji se počeo provoditi u srpnju  2013., kad je i održano prvo druženje partnera projekta u poljskom Rybniku, te  izrazio zadovoljstvo do sada učinjenim.

- Na kraju smo puta  i čast mi je da se posljednji susret održava upravo u našoj sredini. No, još nas čeka puno posla i Grad Labin želi i dalje razvijati suradnju s partnerima projekta u namjeri da se ostvare i unaprijede međusobni odnosi mreže gradova sa zajedničkom poveznicom - rudarskim nasljeđem, rekao je Demetlika.

On je u kraćem izlaganju pojasnio da Grad Labin spomenutim projektom želi razvijati suradnju u namjeri da se ostvare i unaprijede međusobni odnosi partnera u projektu temeljeni na izvornoj zajedničkoj povijesti s posebnim osvrtom na obnovu i valorizaciju baštine industrijske arheologije te općenito urbanih naselja povezanih s iskopnom djelatnošću. Projektom se također, želi oživotvoriti jedinstveni koncept gospodarsko-turističko-kulturnog proizvoda čija je svrha promocija kulturno turističkih znamenitosti, te pokretanje novih gospodarskih djelatnosti na lokacijama koje su izvornom namjenom povezane s rudnikom.

Peti susret partnera

U projektu sudjeluju partneri gradovi i općine Rybnik (Poljska), Carbonia (Italija), Banovići (Bosna i Hercegovina), Idrija (Slovenija), Velenje (Slovenija), te Labin i Raša kao nositelji projekta.

U posljednjem, petom susretu partnera u projektu koji započinje danas, delegacije spomenutih gradova i općina obići će labinsku starogradske jezgru, Narodni muzej, Gradsku galeriju, Zbirku Matije Vlačića, Pjacal, Lamparnu, rudarski Šoht, te Čevu, zgradu rudarske baštine na Trgu labinskih rudara. Potom će na "Karvovoj placi" u Vinežu kraj Labina, položiti vijenac u spomen na Labinsku republiku, i štrajk rudara koji je započeo 2. ožujka 1921.

Sutra će sudionici skupa boraviti u Raši. Nakon obilaska tamošnjeg rudnika uz stručno vodstvo, prikazat će im se dokumentarni filmovi o rudarenju na Labinštini kroz svjedočanstva bivših rudara koji prikazuju "ljudsku stranu" jednog od najtežih zanimanja u povijesti.  Nakon projekcije slijedi obilazak Raše nadzemnog rudarskog kompleksa – spomenika talijanske arhitekture 30-ih godina prošlog stoljeća, koji je pod konzervatorskim nadzorom te obilazak lokacija bivše termoelektrane Vlaška, luke Bršica i naselja Krapan.

Film, rudarska igra, rječnik, brošura…

Dio projekta su i komunikacijski alati projekta MINHER , dokumentarni film, rudarska igra, rudarski rječnik, višejezična brošura, web portal i facebook grupa.

Dokumentarni film o projektu bit će dovršen po završetku posljednjeg susreta u projektu MINHER u Labinu i Raši te će biti predstavljen široj javnosti, odnosno građanima gradova partnera uključenih u projekt.

Višejezična brošura o europskim primjerima prenamjene rudarske ostavštine (hrvatski, talijanski, slovenski, poljski, bošnjački i engleski) bit će uručena partnerima tijekom susreta u Labinu i Raši. Brošura će se koristiti u edukativne i turističke svrhe.

Izrađen je i rudarski rječnik projektnih partnera - transnacionalni rječnik u cilju očuvanja i prenošenja mladima specifičnog rudarskog pojmovnog nasljeđa.

Interaktivna društvena igra za djecu i mlade "Kroz Europu putovima rudara" - originalni je proizvod u kojem se igrač uživljava u ulogu rudara šetnjom rudnikom, kroz mitove i legende uči o starom zanatu rudarenju. Igra predstavlja svojevrstan zabavni put kroz europske rudnike za djecu i mlade. Kroz igru su obuhvaćene  lokacije svih sedam partnera u projektu, a naglasak je na učenju o svakoj lokaciji, njezinim posebitostima i doživljaju svakog mjesta.

Međunarodni simpozij "Rudarsko nasljeđe - generator gospodarskog i turističkog razvoja"

U petak se  održava Međunarodni simpozij "Rudarsko nasljeđe - generator gospodarskog i turističkog razvoja". Međunarodnim simpozijem želi se predstaviti bivši labinski rudnik kao generator gospodarskog, turističkog i kulturnog razvoja u budućnosti. Cilj je privlačenje pažnje regionalnih i državnih vlastima u cilju ulaganja u investicijske projekte održivog razvoja Labinštine, temeljene na rudarskoj baštini, njezina zaštita i valorizacija podzemnog i nadzemnog dijela Podlabina i Raše. U radu simpozija sudjelovat će delegacije rudarskih gradova – gradova partnera u projektu MINHER i stručnjaci koji su sudjelovali na uspješnim projektima obnove i revitalizacije rudarske i industrijske baštine. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter