"Rudarski istarski diskurs" u galeriji Alvona

Hanibal Salvaro u galeriji Alvona (R. SELAN)
Hanibal Salvaro u galeriji Alvona (R. SELAN)

Hanibal Salvaro, zagrebački akademski likovni umjetnik, keramičar afirmiran diljem svijeta, od petka gostuje u Galeriji Alvona s izložbom skulptura i slika "Rudarski istarski diskurs".          

Umjetnik je djela stvarao ciljano za ovu izložbu u gradu obilježenom rudarenjem. Kako u katalogu izložbe kaže likovna kritičarka Barbara Vujanić, u skulpturama rađenima od sanitarne keramike i betona možemo prepoznati živu stijenu, kamen, ali moguće su i neke druge asocijacije, primjerice piljene kosti, s čime se autor također slaže jer općenito teži za provokacijama naših vizualnih očekivanja.

- Tijekom proizvodnje sanitarne keramike, u vremenu od izlaska iz kalupa, pa do sušenja, ja interveniram i malo je preoblikujem. Ovdje gotovo da nema komada koji je onakav kakav je izašao iz kalupa. Spajanjem više komada dobivam svojevrsne  kontejnere u koji stavljam beton s ranije pripremljenim komadićima sanitarne keramike i poslije to pilim, objašnjava autor.

Nastala djela, navodi Vujanić, ukazuju na kreativnost keramičareva istraživanja datosti materijala i modaliteta njihova sljubljivanja. Dobivene apstraktne kombinacije egzistiraju na granici ready - made postulata i resemantizirane (ne)funkcionalnosti predmeta.

O izloženim apstraktnim slikama kaže da "crna neboja i zeleni tonovi naneseni izražajnom gestualnošću u kompoziciji satkanoj od ploha i širokih linija prekrivanih mrljama, prizivaju rudarsku zastavu", ali izbjegavaju bilo kakvu suvišnu doslovnost, na što je autor upozorio prilikom otvaranja izložbe.

Autor kaže da je nakon razmišljanja o svojim izložbama shvatio da su one oblik vođenja dijaloga, koji je nešto izuzetno važno u životu, pa se tako nakon "Kontakata", "Mediternskih dijaloga", "Alpsko - mediterniskh dijaloga" i drugih pojavio i Rudarski istarski diskurs. Rudarstvo mu je vrlo blisko budući da je oduvijek bilo prisutno u njegovoj obitelji, koje je sudjelovala u rudarenju na Labinštini. (r. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter