Rudari s 350 kg eksploziva okupirali rudnik

Rudari odlučno brane radna mjesta (Reuters)
Rudari odlučno brane radna mjesta (Reuters)

Oko 100 sardinijskih rudara zabarikadiralo se s 350 kilograma eksploziva na dubini od 400 metara u posljednjem talijanskom rudniku ugljena. Radi se o protestu kojim su rudari pokušali prisiliti vladu u Rimu da donese odluku o opstanku rudnika. U rudniku Carbosulcis, zapadno od Cagliarija  radi ukupno 460 rudara, a njih stotinjak je u rudnik ušlo tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak, jer upravo u ponedjeljak Montijeva vlada je na dnevnom redu imala raspravu o opstanku rudnika.   

"Mi smo zabrinuti da će se rudnik zatvoriti i da ćemo ostati bez svojih radnih mjesta", kazao je Reutersovim novinarima Sandro Mereu, 54, rudar sa 28 godina teškog rudarskog staža. Naglasio je i odlučnost svih rudara da ostanu u oknu rudnika sve dok od vlade ne čuju pozitivan odgovor, ako treba zauvijek, kazao je na telefon novinarima.  

Rudari predlažu da dijelom ostane rudnik, a dijelom spremište za ugljični dioksid. Za Carbosulcis se smatra da sadrži još 600 milijuna metričkih tona rezervi ugljena što nije dovoljno za produktivnu proizvodnju, pa se od  2006. godine bori za opstanak. No, da je problema bilo i prije pokazuje bogat historijat sličnih rudarskih akcija -  1984., 1993. i 1995., rudari su također okupirali rudnik u znak protesta, a jednom su u njemu ostali ravno 100 dana. (J. V./NL)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter