Rudari pod zemljom do Božica?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cileanski ministar zdravstva Jaime Manalich rekao je rudarima zatocenima 700 metara ispod zemlje da bi mogli ostati tamo do Božica, jer toliko ce trebati za probijanje tunela pomocu kojeg ce ih spasiti. Rekao im je da ih nece uspjeti izvuci prije dana cileanske nezavisnosti 18. rujna, ali da ce dati sve od sebe da ih izvuku do Božica.

Vlasti su zabrinute te misle da bi tri mjeseca provedena ispod zemlje mogla negativno djelovati na mentalno zdravlje 33 rudara pa su im poslani antidepresivi.

Kako bi im olakšali vrijeme koje ce provesti tamo, rudarima ce se pomocu posebno izgradene cijevi poslati karte, videoigre i knjige. Takoder, naredeno im je da iskopaju WC jer ce, kako je rekao Manalich, razlika izmedu cistog i prljavog podrucja biti kljucna za njihovo preživljavanje iducih mjeseci.

"Moramo se uvjeriti u to da su rudari psihicki dobro, jer ako izgube mentalnu ravnotežu, to može izazvati paniku koja se tamo dolje može pretvoriti u nasilje", zakljucio je cileanski ministar zdravstva.

Upozoreni su i da se ne smiju previše udebljati jer bi mogli biti predebeli za izvlacenje kad se konacno prokopa tunel do njih.


Podijeli: Facebook Twiter