Rudari Labinštine na celuloidnoj vrpci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumentarni film o rudarenju na Labinštini "Kamarati (Prijatelji)" pulskog redatelja Mladena Medica, premijerno prikazan u cetvrtak u ispunjenoj tzv. mramornoj dvorani ugaslih ugljenokopa, donosi slatko-gorke životne price kovara, poglavito onih pristiglih iz drugih krajeva bivše Jugoslavije.

Sudeci po dugotrajnom pljesku publike, 70-minutna projekcija pogodena je kao dobar finale proslave 90. godišnjice Labinske republike. Od smijeha do knedle u grlu provelo nas je desetak njih govoreci o asimilaciji s domacim stanovništvom i težini ovog zanimanja, koje režiser naziva kruhom s osam kora.

- Ovakva svjedocanstva rudara dosad nisu zabilježena na celuloidnoj vrpci, rekao nam je Josip Štemberga, dugogodišnji tehnicki upravitelj u Istarskim ugljenokopima Raša, kada je proljetos pala "prva klapa". Medica i snimatelja Dragana Turinu (glazbu potpisuje Marijan Jelenic iz pulske Nole) proveo je Labinom, Rašom, Potpicnom i Tupljakom, oknima Krapan i Vinež, cije su slicice intermezzo izmedu kovarskih štorija.



- Vec 15 godina golica me taj fenomen medunacionalne tolerancije, kojom se Labinština dici zahvaljujuci rudniku, te cinjenice da netko nosi bosansko prezime i talijansko ime, veli redatelj Medic. Pricajuci upravo o tome, gledateljstvo je nasmijao Abid ?ekic iz Kršana: "Nitko od domaceg stanovništva u pocetku nije razlikovao Bosanca, Srbina, Crnogorca…, svi smo mi za njih bili - Hrvati!"

- Bosanci su isprva ravnopravni bili samo u jami, a izvan nje getoizirani. Otvorena su im bila samo troja vrata: ulazi u jamu Raša, Labin te one u Potpicnu, objasnila je Desanka Persi, nekadašnja socijalna radnica u IUR-u.

Približena je solidarnost kovara koju je zahtijevao riskantan posao i na više od 600 metara dubine, gdje je, kako rece inženjer Štemberga, bilo tek 20 posto kisika uz stopostotnu vlagu. Da su nesrece u jamama neizbrisivo zapisane u rudarskim srcima, svjedoci dio filma sa zavijanjem zloguke sirene.

Medic najavljuje da ce skracenu verziju dokumentarca prijaviti na festivale, a za Grad Labin, koji je koproducent filma, napravit ce dužu verziju, upotpunjenu pricom o zapuštenoj rudarskoj ostavštini.


Podijeli: Facebook Twiter