"Rudar" proslavio 60. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnicko kulturno umjetnicko društvo "Rudar" zajednickim je druženjem sadašnjih i nekadašnjih clanova u petak obilježilo šezdesetu godišnjicu svog djelovanja.

Milio Milevoj iz Labina, 86-godišnji pjevac narodnih pjesama, jedan od osnivaca i najstariji aktivni clan društva, dao je znak za pocetak druženja simbolicnim rezanjem velike torte. Prethodno se prisjetio prvih "Rudarovih" dana, aktivnosti i uvjeta u kojima se tada djelovalo. Sjecanje na preminule osnivace i zaslužne clanove kao što su Silvano Verbanac, Dinko Miletic, Martin Kutic i mnogi drugi evocirao je predsjednik društva Josip Knapic. Tom prilikom istaknuo je znacaj i ulogu koju RKUD ima u ocuvanju narodnih obicaja Labinštine i Istre te u njihovoj popularizaciji medu mladima.

Društvo je dobitnik brojnih priznanja i nagrada. Jedno je od rijetkih koje je sudjelovalo na prvoj Medunarodnoj smotri folklora u Zagrebu i Smotra narodne glazbe i plesa Istre održanih 1963. godine. Sudionik je manifestacija u Njemackoj, Francuskoj, Italiji, Ceškoj, Makedoniji i Srbiji. Ove jubilarne godine "Rudar" je bio posebno aktivan nastupivši u Ludbregu, Velikoj, Samoboru, Novigradu, Tavankutu i Cakovcu, a uz to je kod kuce organizirao tradicionalne Labinske konti i Meh na srcu.


Podijeli: Facebook Twiter