Rudan, Gromaca i Žižovic u antologiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski pjesnik, prevoditelj i dramski pisac Damir Šodan sakupio je pjesme 41 hrvatskog pjesnika u antologiju znakovitog naziva "Drugom stranom - antologija suvremene hrvatske 'stvarnosne' poezije", izašle krajem protekle godine u izdanju Naklade Ljevak.

U predgovoru Šodan navodi da se termin stvarnosna poezija može pripisati Robertu Perišicu koji ga je prvi put upotrijebio pišuci o pjesnickoj knjizi Tatjane Gromace "Nešto nije u redu?" još 2000. godine.

"Perišic sam veli kako je termin uzeo više kao tematsku odrednicu, ili oznacnicu 'garda' negoli kao nesudenu rodnu naljepnicu jednog žanra u nastajanju. Medutim, kako to s terminima vec biva, atribucija 'stvarnosno' prenijela se vrlo brzo u prozni tabor gdje je momentalno zaživjela namjenski slicnim, ako vec ne istovrsnim životom, buduci da je manje-više precizno odražavala neke novije sklonosti u tzv. hrvatskoj mladoj prozi", navodi Šodan.

Medu novostima koje je donijela stvarnosna poezija Šodan prepoznaje stav autora prema citatelju koji prestaje biti "gnom" na kojeg se gleda s visoka, vec mu autor empatijski pruža ruku kao sebi ravnom suputniku.

"Ovaj je antologicarski pothvat prije svega pokušaj da se jednim podebljim sinhronijskim presjekom, ili rezom, ukaže na nepobitnu cinjenicu kako napokon u hrvatskoj književnosti postoji poezija koja, receno jednostavnim jezikom ulice, ima - itekakve - veze sa životom", objašnjava Šodan kljuc po kojem je birao pjesnike.

Medu autorima koje je Šodan sakupio u svojoj antologiji našli su se i Bojan Žižovic, novinar Glasa Istre, kroatistica Evelina Rudan te Tatjana Gromaca koja živi i radi u Istri.

Medu autorima starije generacije izdvajamo Arsena Dedica, Borisa Marunu, Jozefinu Dautbegovic, Milu Stojica, a u srednjoj generaciji našli su se i Branko Cegec, Delimir Rešicki, Boris Dežulovic, Predrag Lucic, Miljenko Jergovic, Simo Mraovic, Drago Glamuzina, Robert Perišic, Ervin Jahic i Sladana Bukovac.

Novije snage predstavljaju i Olja Savicevic Ivancevic, Igor Štiks, Vlado Bulic i Ivana Simic Bodrožic.


Podijeli: Facebook Twiter