Rubi rose

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Rubi rose
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Vina Trapan
Lokacija: Šišan, južna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: aperitiv
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 65 kuna (Cicibela Rovinj)

Rubi rose jedno je od rijetkih vina za koje sam emocionalno vezan, no ne želim vas zamarati tim dijelom price. Buduci da imam obicaj vina kušati sa svojim sommelierskim timom u hotelu Monte Mulini, na prijedlog najboljeg sommeliera u Istrijana Dragana Ružica napravili smo malo horizontalno kušanje Rubi rosea iz berbe 2010. i 2011.

Nakon kušanja iznenadila nas je njegova još uvijek izvrsna forma iz berbe 2010. jer obicno rosei padnu nakon šest, ali ovaj se izvrsno drži i nakon 12 mjeseci. Razlika izmedu dvije berbe je što u berbi 2011. dominira teran sa 60 posto, a cabernet sauvignon, merlot i syrah podjednako su zastupljeni. Dok je u berbi 2010. prisutnost terana bila dvostruko manja, bordoške su sorte bile zastupljene malo više.

S prisutnošcu terana ovaj rose dobio je kvalitetan regionalni štih koji postaje prepoznatljiv i medu turistima koji pohode našu regiju. Interesantno je da potrošnja rosea naglo poraste negdje polovicom šestog mjeseca, kada punom parom pocnu raditi bazeni uz hotele jer - ima li ljepše nego popiti cašu hladnog rosea izležavajuci se na ležaljci uz bazen.

Drago mi je da je dio naših vinara ipak odlucio posvetiti se roseu kao ozbiljnom vinu, a ne da, kao prije, takva vina nastaju skoro pa slucajno. Buduci da u ovome vinu ima sorti koje dozrijevaju u razlicitim terminima, berba se odvijala od 20. kolovoza pa do polovice rujna. Nakon kratke maceracije vino je do sredine travnja ležalo u inoksu te je oko mjesec dana bilo u boci.

Ima lijepu svjetloružicastu boju, bistro je i slabe gustoce. Miris, cija je intenzivnost djelomicno izražena, sadrži vocne i cvjetne note, kakvoca je fina, nježno miriše na jagodu i malinu s malo trešnje, a promice se i miris ružinih latica. Dakle, možemo zakljuciti da je vino po kompleksnosti djelomicno bogato. Suho je, nježno, mekano, no s druge strane svježe, blago tanicno i ukusno te vrlo pitko.

Srednjeg je tijela i djelomicno uravnoteženo jer ipak teranova svježina malo navlaci na svoju stranu. Intenzivnost okusa je srednje izražena, vino je u ustima djelomicno trajno, ali vrlo ukusno i fino. Kad ovaj rose usporedimo sa sve tri strane, dolazimo do zakljucka da je vino harmonicno i spremno za pice te da ce svakako biti izvrsno osvježenje tijekom ljetnih vrucina.


Podijeli: Facebook Twiter