Rubygate: Berlusconi osuđen na 7 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi osuđen je na sudu u Milanu na sedam godina zatvora u procesu Rubygate u kojem ga se tereti za zloporabu ovlasti i sudjelovanje u prostituciji s maloljetnicama, a ta bi odluka mogla utjecati na političku stabilnost Italije, javljaju agencije.

Mala skupina od desetak prosvjednika okupila se pred palačom pravde u Milanu te pljeskom i povicima pozdravila izricanje presude, a neki su zapjevali talijansku himnu, javlja agencija ANSA.

Suđenje 76-godišnjem bivšem premijeru, medijskom magnatu i čelniku stranke desnog centra trajalo je gotovo dvije godine. Od ulaska u politiku 1994. godine, Berlusconi je do ponedjeljka bio osuđen ukupno na 11 godina i pet mjeseci zatvora u raznim procesima, no nijedna presuda nije dosad postala pravomoćna.

Berlusconi kaže kako neće pokleknuti pred nepravdom

Bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi je u ponedjeljak oštro reagirao na strogu presudu i pismenim putem naveo da neće pokleknuti pred nepravdom, nekoliko sati nakon presude od sedam godina za aferu Rubygate.

"Još jednom, namjeravam odoljeti toj nepravdi jer sam potpuno nedužan", piše Cavaliere u prvoj reakciji na napravomoćnu presudu u suda u Milanu zbog zloporabe ovlasti i prostitucije s maloljetnicom, a protiv te presude je uputio žalbu.

"Bio sam stvarno uvjeren da će me oslobodit optužbi jer ustvari ne postoji mogućnost da me osude", dodao je. "Izrečena je nečuvena presuda, nikada viđeno nasilje kako bi me eliminirali iz političkog života zemlje", nastavio je. "Ne radi se samo o slaboumnom pravosuđu i uvredi svim Talijanima koji vjeruju u mene i moje zalaganje za zemlju", ocijenio je Berlusconi.

Berlusconi je osuđen u ponedjeljak na sudu u Milanu na sedam godina zatvora u procesu Rubygate u kojem ga se tereti za zloporabu ovlasti i sudjelovanje u prostituciji s maloljetnicama, a ta bi odluka mogla utjecati na političku stabilnost Italije.

Cavaliereu je također određena doživotna zabranu vršenja bilo kakve javne dužnosti. Silvio Berlusconi (76) ipak neće ići u zatvor jer će njegovi odvjetnici uložiti žalbu. Sve dok tu presudu ne potvrdi Vrhovni sud, ona nije pravomoćna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter