Rubčić: Sad nam dolaze jake utakmice

Robert Rubčić (D. MEMEDOVIĆ)
Robert Rubčić (D. MEMEDOVIĆ)

Šok terapija u vidu smjene trenera kratko je tresla nogometaše Istre 1961. Nakon što je zamijenio Igora Pamića na "zeleno-žutoj" klupi, sportski direktor Robert Rubčić je, spretno i sretno, u svom debiju svladao Osijek na "Drosini".

Osokoljeni s ta tri boda, Puljani su puno vedrije gledali na period koji je pred njima, osam dana koji su im donosili gostovanje u Zaprešiću te dvostruki ogled sa Zagrebom, u Kranjčevićevoj u osmini finala Kupa Hrvatske te na "Drosini" u 15. prvenstvenom kolu.

Vidjeli su pulski nogometaši priliku da u srazu s "papirnato" slabijim protivnicima "podebljaju" svoj konto i izbore mjesto među osam momčadi koje će se boriti za "Rabuzinovo sunce", ali njihove ambicije su se raspuknule kao balon od sapunice. "Div iz predgrađa" razotkrio je sve slabosti Puljana, "fenjeraš" ih je eliminirao iz Kupa, a malo je nedostajalo da tri dana kasnije stigne i do prve ovosezonske pobjede u prvenstvu. Potpuni fijasko spriječio je Ivan Brkić koji je zaustavio udarac s "kreča" labinskog Zagrepčanina Valentina Stepčića i tako sačuvao "mršavi" domaći bod

- Rekao sam prije utakmice s Interom da nas pobjeda nad Osijekom ne smije zavarati i da će nam ogled u Zaprešiću pokazati gdje smo i u kakvoj se situaciji nalazimo. Sad mogu reći da mi je ta utakmica, kao i dvije sljedeće, otkrila da sve što sam želio nisam uspio posložiti u kratkom vremenu i sad vidim da će mi to biti jako teško napraviti - priznao je Robert Rubčić, trener Istre 1961.

- Uz činjenicu da je ljetos stiglo puno novih igrača, puno je kartona i ozljeda i u takvoj je situaciji teško pronaći igračima najbolju poziciju i postaviti pravu taktiku. Nadao sam se da ćemo uspjeti uzeti bodove protiv, barem na papiru, lakših protivnika, jer bi onda mirnije mogli slagati momčad, ali nismo uspjeli i svjesni smo da nam sad dolaze jake utakmice u kojima će teško biti to posložiti i zadovoljiti apetite navijača. Jednostavno, treba nam duže razdoblje da bi sve kockice legle na svoje mjesto, jer je tijekom natjecateljskog perioda previše tražiti da radimo na onom na čemu se radi na pripremama i usporedo osvajamo bodove.

Da bi se osvajali bodovi, trebaju se postizati golovi, a Puljani usprkos ofenzivnoj formaciji nisu uspjeli pronaći put do Zagrebove mreže. Štoviše, golman najslabije momčadi lige nije bio primoran na niti jednu ozbiljniju intervenciju, za razliku od domaćeg čuvara mreže.

- Istina, igrači Zagreba su bili opasniji i lakše su dolazili u šanse. Mi smo bili dosta umorni i teški, s izuzetkom Zlomislića koji je dobro odigrao na novoj poziciji. Očekivao sam puno više od Mišića, a i Bouhna mi je bio dosta rezerviran, naročito u prvom poluvremenu kad je ponovio loše izdanje iz Kupa. Tu je, naravno, i Kasalica koji još uvijek nije dao ono što se očekuje od njega, a to su golovi. Igrati bez golova jako je teško i on treba što prije doći u pravu formu - istaknuo je Rubčić, koji opravdanje za lošu predstavu ne želi pronaći u brojnim izostancima.

- Bez obzira tko igra, mi se moramo organizirati tako da našim napadačima olakšamo put do protivničkog gola. Uspjeli smo tako nešto postići u drugom poluvremenu u Kranjčevićevoj, kad smo postavili bržu sredinu terena s Tomićem i Heisterom. To je dobro funkcioniralo, ali nije dovoljno na jednoj utakmici jedan njen mali dio dobro odigrati i onda na sljedećoj ostati i bez toga. Moramo to stalno ponavljati i ja vjerujem da ćemo biti puno opasniji kad Tomić i Heister budu odigrali više utakmica na tim pozicijama. (I. CEROVAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter