RTS se ispricao za govor mržnje devedesetih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravni odbor srbijanske državne televizije RTS u ponedjeljak se ispricao gradanima Srbije i susjednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem odredenju govora mržnje, a koji su emitirani u programima RTB-a i RTS-a tijekom devedesetih.

Novoimenovani Upravni odbor RTS-a na svom portalu istice da, polazeci od obveza propisanih u Zakonu o radiodifuziji, "ima potrebu odrediti se prema društvenoj i politickoj ulozi svojeg pravnog prethodnika tijekom devedesetih godina prošlog stoljeca".

Upravni odbor RTS-a ustanovio je da je tijekom devedesetih program RTB-a i RTS-a bio gotovo neprestano i grubo zloupotrebljavan u svrhu diskreditiranja oporbe u Srbiji i njezinih lidera te kao dio propagande tadašnjeg nedemokratskog režima.

U priopcenju se navodi da su RTB i RTS tijekom devedesetih "više puta svojim prilozima povrijedili osjecaje, moralni integritet i dostojanstvo gradana Srbije, humanisticki opredijeljenih intelektualaca, pripadnika politicke oporbe, kriticki usmjerenih novinara, pojedinih manjina u Srbiji, manjinskih vjerskih zajednica u Srbiji, kao i pojedinih susjednih naroda i država".


Podijeli: Facebook Twiter