Rt Dajla: U pola sata kažnjeno sedam ilegalnih kampista

Akcija je počela oko 6 ujutro
Akcija je počela oko 6 ujutro

U cik zore krenula je zajednička akcija kontrole bespravnog kampiranja koju su oko šest ujutro započeli pripadnici Policijske postaje Umag Krunoslav Korotaj i Renato Novak te viša turistička inspektorica Ivka Kraljević. U akciji je sudjelovala i naša novinarska ekipa, a sve se odigralo na području obale Rta Dajla koje je već duže vrijeme jedno od omiljenih skrovišta bespravnih kampera koji se zavlače u ivičnjake te potom utabanom zemljanom stazom pronalaze idealna skrovišta za prenoćište. Naravno, posve besplatno!

K tome, neki su još toliko bahati da improviziraju pravi mali kamp montirajući ispred kampera stolice i stolove, ležaljke i špage na kojima im se suši roba. Na sam Rt Dajla s kojeg se proteže prekrasan pogled, a more je kristalno čisto, prvo su oko četiri ujutro stigli policajci koji su sva zatečena vozila u prekršaju fotografirali kako se ilegalci kasnije ne bi mogli vaditi da su tek stigli.

Blizu kampa

Treba napomenuti da se na samo nekoliko stotina metara nalazi kamp Mareda u kojem svi kamperi mogu parkirati, odspavati, ali i platiti. Prvi na udaru - dva mlada para iz Poljske. Kombi u kojem su spavali bio je zatvoren tako da ih je sna prenio glas inspektorice i policije koji su im se obratili da otvore kombi i pokažu dokumente, upozorivši ih da se nalaze na području na kojem je zabranjeno kampiranje i parkiranje.

Još u polusnu, Poljaci su se počeli ispričavati da odmah odlaze i da nisu znali da je parkiranje zabranjeno. Inspektorica im je rekla da mogu na licu mjesta platiti kaznu od tisuću kuna ili pak moraju kod suca za prekršaje. Poljaci su potom bez imalo nećkanja pristali platiti, no kako nisu imali gotovine, policajci su ih uputili do bankomata kako bi podigli novac.

Nekoliko metara dalje u kombiju spava jedan talijanski par. Ista priča. "Upravo su stigli i odmah odlaze, nisu znali da ne smiju parkirati, samo odmaraju, nisu vidjeli znak zabrane…." Policajci nam priznaju da su već naviknuti na takve i slične isprike rekavši nam da svi koje zateknu imaju istu priču koja se uglavnom svodi na to kako su "taman stigli".

Iako malo protestiraju, Talijani ipak plaćaju kaznu na licu mjesta, a nakon toga i odlaze. Treći na redu su Česi koji su odmah priznali da su u prekršaju i bez ikakvih su natezanja odlučili platiti. Par metara na meti inspekcije našla se još jedna češka obitelj. U trenutku našeg dolaska, glava obitelji spava u vreći podno kampera, a supruga i djeca u vozilu. Ni oni nisu imali novac kod sebe, a kasnije kada su ga digli s bankomata Čehinja se rasplakala rekavši kako sada više nemaju ni kune te da ne znaju kako će vratiti doma. Prije toga je pak navela da nije znala da se na ovom mjestu ne smiju zadržavati.

Besplatno

Naravno da će se vratiti doma, kaže nam policajac koji otkriva da se u ovom poslu mora potisnuti osjećaje i držati se isključivo slova zakona jer kada bi svima popuštali i gledali kroz prste, posao se ne bi odradio. "Već godinama imamo problema s ilegalnim kamperima koji dolaze u Istru. Svi oni ljetuju besplatno, ne plaćaju boravišne pristojbe, a hranu pretežito donose sa sobom. Znači, na ljetovanju u Hrvatskoj doslovno ne potroše ni lipe i svi oni jako dobro znaju da su u prekršaju kada spavaju pod vedrim nebom", pričaju policajci. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter