Rožice - istinske, velike i najljepše


Rožice, Rožice, Rožice, zatim Franko Krajcar & Indivia i nakon svega istinske, velike i najljepše rožice, najkraće se može opisati koncert koji je do posljednjeg mjesta popunio veliku koncertnu dvoranu pazinskog Spomen doma.

Koncert je održala Vokalna skupina Rožice pazinske Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Franko Krajcar & Indivia predstavili su svoj treći studijski album pod nazivom "Rožice", a zajedno su otpjevali Krajcarovu pjesmu "Rožice" i na kraju za ovaj su veličanstveni koncert svi izvođači doista zaslužili ogroman buket rožica, iz kojeg veliki stručak najljepših rožica zasluženo pripada prof. Marici Ursić, voditeljici vokalne skupine Rožice.

Koncert su otvorili Franko Krajcar & Indivia obradom "Seikilov Skolion", najstarije u potpunosti zapisane skladbe, datirane u 200. godinu prije Krista. Nakon njih Rožice su etno-blok započele danskom pjesmom "Brojlaps fest" uz beatboxing Priske Lukin. Bugarsku "Mesečinku" dirigirao im je Goran Farkaš, a u goranskoj pjesmi "Vrbici" priključio im se bend sastavljen od školskih kolega. U međimurskoj pjesmi "Dej mi Bože oči sokolove" solističke dionice izvodile su Sara Ursić i Martina Valenta.

U nastavku su Franko Krajcar & Indivia izveli nekoliko vlastitih pjesma i obrada. Njihov "Tanac", "Dononolej", "Rodnu grudu", "Rastanak", "Prikodražane", "Cvitak", "Pensiere", "Teru Istriju", "Rodila loza" i "Indiviju" pozorna je publika prihvatila s velikim oduševljenjem. Posebno je nagrađivala Krajcara koji je u svakoj izvedbi vješto, skladno i prikladno glazbenoj temi i izričaju mijenjao instrumente. Pozornost svakako pobuđuju i njegovi čakavski stihovi koje pjeva uz maštovite melodije etno i folk izričaja ponekad s blagim, tek nazirućim natruhama jazza.   

U drugom dijelu koncerta Rožice su se opredijelile za drugačiji repertoar, otpjevale su jazz klasik "Summertime" i velike pop hitove "Price Tag", "Feeling good/Crazy", "Royals", "Brod u boci" i duhovnu šansonu "Znak pobjede", a kao solistice nastupile su Sara Ursić i Mirta Krsnik. Kulminacija koncerta bila je zajednička izvedba Krajcarove pjesme "Rožice" s istoimenog albuma. Kroz program je vodila i u njemu svojim pjesmama, recitacijama i pjesmom sudjelovala pjesnikinja i likovna umjetnica Nataša Kraljević.

Vokalna skupina Rožice djeluje od 2006. godine pod vodstvom profesorice Marice Ursić, a budući da su pjevačice učenice, kako završavaju školovanje, skupina često mijenja sastav. Stoga je ovo bila prigoda da se publika upozna s aktualnim sastavom, ali i njihovim novim repertoarom. Rožice su u ranijim sastavima snimile dva nosača zvuka, a ovaj će sastav objaviti live album s ovog koncerta.

Na albumu će zasluženo ostati zabilježeno kako ova generacija Rožica odličnom gotovo savršeno višeglasno izvodi pop, etno, world music i jazz glazbu u zahtjevnim aranžmanima uz pratnju žive glazbe, kolega iz školskog benda. Vokalnu skupinu Rožice čine: Matea Mendiković, Petra Smoković, Martina Valenta, Mirta Krsnik, Cintia Macuka, Eni Kuhar, Karla Breščić, Maria Meden, Tina Turčinovič, Sara Ursić, Tina Vugrinec i Katarina Žipovski, a u pratećem bendu svirali su Goran Farkaš, Toni Kukurin, Priska Lukin, Marin Gregurinčić i Luka Macinić. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter