"Roženicama" pet zlatnih odličja na rimskom festivalu

Pazinski zbor Roženice u dvorani Papinskog zavoda za crkvenu glazbu u Rimu
Pazinski zbor Roženice u dvorani Papinskog zavoda za crkvenu glazbu u Rimu

Čak pet zlatnih odličja osvojili su pjevači pazinskog Mješovitog pjevačkog zbora Roženice na međunarodnom zborskom natjecanju Chorus Inside Advent Rome održanom minulog vikenda u Rimu. Ovo tradicionalno natjecanje, kojeg je organizirala udruga Chorus Inside International, održana je u koncertnoj dvorani Papinskog zavoda za crkvenu glazbu, a okupila je zborove i soliste iz Italije, Ukrajine, Rusije, Švedske i Hrvatske, koju su predstavljali pazinske Roženice, te zborovi Josip Kaplan i Val iz Rijeke, i komorni zbor Rubino iz Rovinja.

Pazinski je zbor, pod ravnanjem Ines Kovačić Drndić, nastupio u dvije natjecateljske kategorije, u kategoriji sakralne glazbe i u kategoriji gospel, pop i moderna glazba, i u obje je kategorije prema ocjenama stručnog žirija osvojio zlatnu diplomu. Nastupajući u kategoriji sakralne glazbe Roženice su izvele skladbe "Zdravo, Marijo" Ivana Zajca, "Locus iste" Antona Brucknera te "Gloriu" iz Mise brevis br. 7 Charlesa Gounoda; dok su u gospel-pop-modernoj kategoriji otpjevale skladbu Zdenka Runjića "Što to bješe ljubav" u aranžmanu Ines Kovačić Drndić, te miks afroameričkih gospela pod naslovom "Glory, glory".

Osim u zborskim kategorijama, pazinski su se pjevači natjecali i kao solisti u kategoriji izvođenja opernih arija, u kojoj su nove dvije zlatne diplome osvojili solisti pazinskog zbora Tina Galant i Luka Krulčić. Peto rimsko priznanje pazinskim glazbenicima pripalo je Kristini Puh Leko, koja je pjevanje Roženica pratila na klaviru i orguljama, kao najboljem korepetitoru Festivala. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter