Rožaniceva malvazija u ponudi Hakkasana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malvazija Antica 2007., najnagradivanijeg istarskog vinara Mladena Rožanica, uvrštena je na vinsku kartu Hakkasana, jednog od najpoznatijih kineskih restorana u Londonu, koji je nedavno otvorio i svoj drugi ugostiteljski objekt na prestižnom Mayfairu. Pored ta dva lokala, Hakkasan ima lokale u Miamiju i Abu Dhabiju, a u planu su proširenja i na još neke svjetske metropole.

Bilo je dovoljno tek nekoliko degustiranja koje su obavili Hakkasanovi sommelieri i kuhari da Rožaniceva malvazija Antica bude uvrštena na njihovu kartu. Uskoro ce Rožanic biti zastupljen i s crvenim vinima koja su sada u fazi kušanja s jelima iz Hakkasanove ponude.

Kako naglašava Mato Matic, direktor vina Roxanich, što je službeni naziv pod kojim vina izlaze na tržište, kompletna Hakkasanova karta je radena s puno pažnje i podijeljena je na vrlo interesantne podgrupe vina, s obzirom na zemlju ili osobinu samoga vina.

Tako je njihova malvazija zasjela u grupu "posebnih i interesantnih vina" odnosno "Curious Vines: distinctive wines", pod "narancasta vina" i to rame uz rame sa slicnim i vec u svijetu poznatim vinima kao što su talijanska Ribolla Gialla Anfora Joška Gravnera iz Friulija i Bianco Trebez iz 2004. Darija Princica, takoder vinara iz Friulija, te austrijsko Minimal Gruner Veltliner Schnabel iz 2008. Seppa Mosera iz Kremstala.

"No, posebno nas veseli spomen naše istarske malvazije", kaže Matic ne skrivajuci zadovoljstvo.

Kao što joj ime kaže, malvazija Antica rezultat je berbe iz 2007., i to je stopostotna malvazija, bez dodavanja drugih sorti. Vino je maceriralo, odnosno odležalo na dropu 80 dana. Prije no što su ga buteljirali, odnosno prebacili u boce, odležalo je punih 30 mjeseci u velikim drvenim badnjevima od 70 hektolitara, a nakon buteljiranja odležalo je u bocama još tri mjeseca i na tržištu je od srpnja prošle godine.

Rožanic se vinarstvom se bavi od 2004., a vinograde i podrume ima u okolici Višnjana, u mjestima Bacva i Bušure.


Podijeli: Facebook Twiter