Rovinju uručena Zlatna jabuka - turistički Oscar

Zlatnu jabuku donijeli batanom Tijani Haddad i Marino Budicin
Zlatnu jabuku donijeli batanom Tijani Haddad i Marino Budicin

Na bini postavljenoj na rivi Tijani Haddad, predsjednik FIJET-a, Međunarodne udruge novinara i pisaca o turizmu, predao je gradonačelniku Giovanniju Sponzi Zlatnu jabuku, godišnju nagradu koja se naziva i turistički Oscar. Ovaj visoki trofej Haddad je u društvu rovinjskog dogradonačelnika Marina Budicina donio na rivu u batani, praćen pljeskom okupljenih Rovinjaca i njihovih gostiju. I sama Zlatna jabuka položena je u model batane, brodice koja je jedan od simbola Rovinja.

Obraćajući se građanima Rovinja Tijani Haddad je rekao da su oni najzaslužniji za dobivanje Zlatne jabuke jer su sačuvali svoju kulturu, povijest i ambijent, temeljen na multikulturalnosti.

Podsjetio je da je hrvatski Zbor turističkih novinara, udružen u FIJET, prije dvije godine predložio za ovu nagradu Rovinj i Opatiju, dva grada koji svoj turistički razvoj temelje na baštini i tradiciji, ali i vrhunskim svjetskim standardima.

- Za obilaska Rovinja bili smo dobrodošli gosti, dočekani od građana koji su nam u svakoj prilici bili na usluzi. Uvidjeli smo da je Rovinj jedan od hrvatskih dragulja, očuvan i za slijedeće generacije. Turizam je ekonomski izuzetno važan za Hrvatsku, koja ove godine ulazi u Europsku uniju, čime će pridonijeti bogatstvu različitosti, razmjeni kulture i ophođenja, istaknuo je Haddad.

Gradonačelnik Sponza je u svom obraćanju rekao da je dobiti turistički Oscar od ljudi koji su vidjeli najljepša mjesta na svijetu iznimno veliko priznanje. Naglasio je da je dobivanje Zlatne jabuke za doprinos očuvanju kulturno-povijesne baštine i tradicije u razvoju suvremenih trendova u turizmu potvrda dobre razvojne politike.

- Za Zlatnu jabuku, još jedno visoko turističko priznanje Rovinju zaslužni su svi akteri u turizmu, od onih u javnom do onih u privatnom sektoru. Prema našem Master planu Rovinju su se dogodile najveće investicije u hrvatskom turizmu, a već smo tri godine za redom šampioni po ostvarenom broju noćenja. Nagrade nas i obvezuju da budemo još bolji, pa ćemo prema našem Master planu uz dostignute standarde razvijati sportski, kongresni i zdravstveni turizam, što su prioriteti razvoja našeg "starog-novog" turističkog proizvoda, naglasio je Sponza.

Na rivi je Zlatna jabuka dočekana nastupom gradske Limene glazbe, mažoretkinja, mješovitog zbora KUD-a "Marco Garbin" Zajednice Talijana i plesača kanfanarskog KUD-a "Dvigrad". U nastavku je nastupala pulska Velvet grupa, a za građane i goste priređene je zakuska na terasi hotela Adriatic. (A. POKRAJAC; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter